Politička budućnost Zorane Mihajlović i dalje intrigira: Hoće li je naprednjaci izbaciti iz stranke? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIĆ/DS)

Politička budućnost doskorašnje ministarke Zorane Mihajlović ne prestaje da intrigira javnost i medije, pa se nastavljaju spekulacije o tome da bi posle prošlonedeljnog nastupa, u kojem je navela da nije pristala da bude ničiji pion, mogla da bude i izbačena iz SNS. Ipak, prema nezvaničnim saznanjima Danasa od izvora bliskih naprednjacima Mihajlovićeva će, bar zasad, ostati članica vladajuće partije, osim ako ona ne odluči drugačije.

Da su naprednjaci „završili“ sa njenim slučajem posle poslednje sednice Glavnog odbora i Predsedništva pokazuje i komentar predsednika SNS, Aleksandra Vučića, koji je rekao da naprednjaci nikada nikog nisu izbacivali iz stranke i da to oni ne rade, iako mu se nimalo nisu svidele reči Mihajlovićeve.

Čak joj ni njen najveći kritičar, poslanik SNS Vladimir Đukanović, više ne pridaje na važnosti. On je na Tviteru napisao da u SNS niti planiraju o njoj da razgovaraju, još manje o njenim istupima, niti ih išta zanima.

„Neka radi šta hoće, njena stvar“, napisao je Đukaković.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, najgore što bi Mihajlovićevoj moglo da se dogodi je da pred najavljenu izbornu skupštinu SNS, ili možda i pre prođe stranačkog „toplog zeca“ poput onog koje je svojevremeno prošao Nebojša Stefanović, posle čega je ražalovan sa stranačkih funkcija, ali mu je ostala pozicija u vladi do nedavno. Mediji bliski vlasti sada spekulišu da će on dobiti direktorsku funkciju u Putevima Srbije.

Pitali smo sagovornike postoji li ipak mogućnost da Mihajlovićeva bude izbačena iz vladajuće partije.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže da ima razloga i za i protiv.

– Ako je izbace, to će biti velika opomena svima unutar partije da se drže discipline. U tom slučaju rizikuju da ona krene da otvara afere o pojedinim članovima SNS sa kojima je bila u sukobu. Sa druge strane, mogu da je zadrže u stranci i daju jok neku funkciju, poput Nebojše Stefanovića, a istovremno joj mogu zapretiti otvaranjem afera o njoj. Tako bi, efikasnije, uz pomoć štapa i šargarepe, postigli optimalan efekat – navodi on.

U Demostatu nam je rečeno da izbacivanje iz stranke nije Vučićev način borbe.

Kako objašnjavaju, slučaj Nebojša Stefanovića, koji ni psole svih optužbi da „radi Vučuću o glavi“, nije izbačen, bio drugačiji budući da je on Vučićev saradnik još iz doba radikala, a pre svega i zbog informacije koje Stefanović ima zbog funkcija koje je obavljao a koje su mu u najmanju ruku siguran padobran bar dok je Vučić na vlasti.

U ovom istraživačko-izdavačkom centru procenjuju da Mihajlović ima opciju da napusti SNS i nastavi politički angažman u opoziciji, kroz osnivanje svoje stranke ili priključenje nekoj drugoj.

Druga opcija je, smatraju u Demostatu manje verovatna, a to je da ostane u stranci u kojoj je čeka Vučićevo ignorisanje i neka vrsta iscrpljivanja i neizvesnosti.

Kako zaključuju, postoji i dalje mogućnost da uz dogovor i smirivanje dobije neku utešnu funkciju u diplomatiji. Dok je najmanje realna opcija, kako navode poptuno povlačenje iz politike.

Sada je na potezu Mihajlovićeva koja je najavila da iako nije ministarka ostaje u politici.

Klačar: Nastavak političke karijere Zorane Mihajlović nije siguran

Izvršni direkor Cesid, Bojan Klačar dozvoljava mogućnost da je nastup bivše ministarke Zorane Mihajlović, tokom kojeg je oštro napala Vladu, trebalo da zataška njenu eventualnu odgovornost za probleme u EPS. S druge strane, on joj ne predviđa siguran nastavak političke karijere. ”Uticaj Zorane Mihajlović puno je veći u onome što možemo zvati donosioci odluka, zainteresovane strane ili elita međunarodne organizacije, nego što je njen uticaj među biračima”, objašnjava Klačar za Fonet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari