Politička platforma Solidarnost: Ministar Selaković da se oglasi povodom smrtnih slučajeva radnika 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Politička platforma Solidarnost zatražila je danas da se ministar rada Nikola Selaković oglasi o nekoliko smrtnih slučajeva radnika u Srbiji koji se dovode u vezu sa teškim uslovima za rad.

„Smrti radnika, ali i invaliditeti zadobijeni u nehumanim radnim uslovima, padanje u nesvest u prevrućim fabričkim halama, rad bez adekvatne zaštitne opreme, uskraćivanje prava na pauzu i odmor… sve je to slika današnjeg položaja u kojem se nalaze radnici, a na koju Ministarstvo za rad žmuri“, navodi se u saopštenju Solidarnosti.

Ta organizacija je istakla da je u dopisu Ministarstvu rada zatražila da javnost sazna koje ;konkretne mere će ministarstvo i Inspektorat za rad preduzeti da se dosadašnji smrtni slučajevi radnika rasvetle. „Zahtevamo i objašnjenje kakvu komunikaciju Ministarstvo i Inspektorat imaju sa nadležnim tužilaštvom, pre svega imajući u vidu da znamo da je značajan broj podnesaka kojima se iniciraju prekršajni i krivični postupci u startu odbačen“, navela je Solidarnost.

Ukazano je da Zakon o radu, usvojen 2014, dozvoljava nehuman tretman radnika, odnosno da ljudi rade i po 60 sati nedeljno, više sedmica u nizu.

„Taj zakon omogućava da radnici rade van radnog odnosa, mahom putem takozvanih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ostavlja radnike bez elementarnih prava koja bi trebalo da budu garantovana, poput prava na plaćeni godišnji odmor, bolovanje i sindikalno organizovanje“, ocenila je Solidarnost.

U saopštenju je istaknuto da su, po podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u 2022. registrovane 64 smrtne povrede na radu, a godinu dana ranije 45.

„Realnost je da je sistem bezbednosti i zaštite zdravlja na radu u Srbiji na izuzetno niskom nivou, o čemu svakodnevno svedoče i sami radnici, kao i sindikati. Iako zakonska regulativa postoji, sama primena je ograničena jer ima nešto više od 200 inspektora za rad, odnosno jedan na više od 10.000 radnika, iako je još 2020. godine postavljen zadatak da ih bude 360“, navela je Politička platforma Solidarnost koja je članica stranke Zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari