Politikolog Mladen Mrdalj o novom direktoru BIA: "Vulin je Vučićev ili Putinov pas, ali kavez mu ipak drži Vučić" 1Foto: Fonet / Božana Pavlica

Politikolog Mladen Mrdalj smatra da je izbor Aleksandar Vulina za direktora BIA deo političkog pozorišta na koje su pristali i Zapad i Rusi, jer počiva na neoborivoj premisi da je narod u Srbiji proruski okrenut.

On je to napisao na svom Tviter nalogu i naveo šta ko izvvlači iz toga.

Mrdalj je napisao: „Amerikanci: ok, narod je proruski, pa nek narod i Rusi veruju da ti hrabro držiš neutralnost, a ovamo ćeš da popustis oko Kosova, držaćeš se Open Balkana, saradnje sa NATO, a energiju polako dalje od Rusa. Berlin: ok, glumi ti neutralnost, ali popuštaj oko Kosova, drži se Berlinskog procesa i uklopi se u naš energetski sistem, evo ti i pare. Putin: znam da mi ne možes pomoći, dobro da još nisi sankcije uveo, ali glumi da si prkosno neutralan, to mi super dođe za medijske efekte mojim podanicima“.

Kako je dodao, „Vulin je Vučićev ili Putinov pas, ali kavez mu ipak drži Vučić“.

„Vulin (dakle, Rusi) će dobijati podatke koje Vučić dozvoli. Vučić će dozvoliti što Amerikanci dozvole. Rusi to znaju, ali glume, jer im je korisnija laž o srpskoj neutralnosti. Vučić nastavlja što i pre: narodu daje površinski utisak proruske hrabre neutralnosti, Rusi glume zahvalnost, a prava bitka se vodi oko toga da li će Srbiju gurnuti bliže Vašingtonu ili Berlinu. Jer, Rio Tinto je i dalje tu, sad norvežani ulaze u naš energetski sistem (za račun Berlina ili Vašingtona?), EU daje pare za energetiku, Hil tapše Vučića po ramenu… tu je realna politika“, napiso je on.

Podsetimo, od kako je Vlada u četvratak imanovala bivšeg ministra poolicije Vulina na čelo BIA zaintersovana javnost je ukazivala na njegovu nestručnost i moguću političku zloupotrebu te funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari