"Srbija da se povuče sa linije vatre koja će se odvijati iznad naših glava": Politikološkinja za Danas o pretnjama Putina 1EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN

Ne samo nuklearni rat, već bilo kakav sukob svetskih razmera će značajno uticati na Srbiju i region u bezbednosnom smislu reči. Danas je ceo svet povezan poput globalnog sela i niko nije nedodirljiv – kaže za Danas politikološkinja Marija Đorić.

U odgovoru na pitanje kako će se pretnje predsednika Rusije Vladimira Putina nuklearnim i trećim svetskim ratom odraziti na bezbednost Srbije i regiona, sagovornica Danasa kaže da je jedini pravi susret sa nuklearnim oružjem čovecanstvo iskusilo posle Drugog svetskog rata kada su bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

– Međutim, ako sada dođe do nuklearnog sukoba, to bi značilo Armagedon za čovecanstvo. Prvo, jer imamo više nuklearnih sila koje neće štedeti oružje na neprijatelju. Drugo, savremeno oruzje (npr. hipersonično) je mnogo efektnije, opasnije i teško ga je neutralisati. Trenutno se odvija novi Rat zvezda, što se vidi po masovnom naoružavanju svih država – ističe Marija Đorić.

"Srbija da se povuče sa linije vatre koja će se odvijati iznad naših glava": Politikološkinja za Danas o pretnjama Putina 2
Foto: N1

Kako dodaje, cilj Srbije bi trebalo da bude da se „povučemo sa linije vatre koja će se, nažalost odvijati iznad naših glava“.

– Da li će nam to velike sile dozvoliti, videćemo. Ja verujem da se već odvija treći svetski rat i da će svakog dana biti uvučeni novi akteri. Disperzija sukoba je sve veća, a plašim se da će na kraju to biti Pirova pobeda, ko god da pobedi. Srbija ne može da utiče mnogo na globalna kretanja, ali treba da radi na tome da ne bude uvučena ni u kakav sukob. Biće teško, ali treba ostati po strani, jer u nuklearnom ratu nema pobednika – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari