"Putin pokušava da dovede do dodatne eskalacije konflikta": Reakcije na govor predsednika Rusije 1Foto: EPA-EFE/GRIGORY SISOYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Mobilizacija koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin bio je predvidljiv korak koji će se pokazati kao izuzetno nepopularan i koji ukazuje da se rat ne odvija u skladu s planom Moskve, rekao je za Rojters Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je rekao u tekstualnoj poruci koju je poslao novinskoj agenciji, preneo je Gardijan. da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da na Zapad prebaci krivicu za pokretanje „ničim izazvanog rata“ i pogoršanje ekonomske situacije Rusije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko se oglasio na Telegramu i naveo da Putinu neće pomoći mobilizacija i nuklearne pretnje.

„Mobilizacija i nuklearne pretnje Putina neće pomoći agresoru u njegovom nastojanju da osvoji i uništi Ukrajinu i Ukrajince. Tiranin je konačno pokrenuo procese koje će ga sahraniti u sopstvenoj zemlji. A civilizovani svet mora konačno da shvati da zlo mora da bude uništeno iz korena i da ne govori o nekakvim iluzornim ‘mirovnim pregovorima'“, rekao je Kličko.

Ruski predsednik Vladimir Putin je počeo „veoma opasno nuklearno kockanje“ i mora da „prestane sa takvim bezobzirnim ponašanjem“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Delimična mobilizacija vojske u Rusiji predstavlja dodatnu eskalaciju konflikta u Ukrajini, što nemačka vlada smatra reakcijom Moskve, rekao je nemački vicekancelar Robert Habek.

On je rekao da je ovo „još jedan loš i pogrešan korak Rusije, a o tome kako da reagujemo ćemo, naravno, razgovarati i konsultovati se iz političke perspektive“.

Da Putin pokušava da dovede do dodatne eskalacije konflikta smatra i češki premijer Petr Fijala.

„Delimična mobilizacija koju je proglasio Vladimir Putin predstavlja pokušaj da se dovede do dodatne eskalacije rata koji je pokrenula Rusija u Ukrajini i predstavlja dodatni dokaz da je Rusija jedini agresor. Ukrajini je potrebna pomoć i moramo da nastavimo da je pružamo jer je u našem interesu“, napisao je Fijala na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je apelovalo na sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način da se uhvate u koštac sa zabrinutostima u vezi sa bezbednošću svih strana nakon što je Putin upozorio Zapad zbog, kako je naveo, „nuklearne ucene“.

Rojters je izvestio da je portparol kineskog MSP Vang Venbin na redovnom brifingu medija rekao da je stav Kine prema Ukrajini konzistentan i jasan.

Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink je rekla da je Rusija pokazala slabost proglašavanjem mobilizacije vojnih rezervista i raspisivanjem referenduma na ukrajinskim teritorijama pod okupacijom Rusije.

„Lažni referendumi i mobilizacija su znakovi slabosti, znakovi neuspeha Rusije“, napisao je Brink na Tviteru. „Sjedinjene Države nikada neće priznati polaganje prava Rusije na prividno anektiranu ukrajinsku teritoriju.“

Britanski ministar odbrane Ben Volas je u saopštenju naveo da to što je Putin prekršio obećanje da neće mobilisati deo stanovnika i nelegalna aneksija delova Ukrajine predstavljaju priznanje da invazija propada.

„Njegov ministar odbrane i on šalju na desetine hiljada sopstvenih građana u smrt, koji su loše opremljeni i loše vođeni. Nikakve pretnje i propagande ne mogu da sakriju činjenicu da Ukrajina pobeđuje u ratu, da je međunarodna zajednica ujedinjena i da Rusija postaje parija“, rekao je Volas.

Putinovo obraćanje je komentarisao i holandski premijer Mark Rute.

„Mobilizacija, zahtevanje referenduma u Donjecku, sve je to znak panike. Njegova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta pre i ostavlja nas hladnim. Taj deo retorike nam je već poznat. Savetovao bih da ostanete mirni.“

Rojters je izvestio da je članica Evropske unije Letonija, koja se graniči s Rusijom, neće ponuditi utočište Rusima koji budu bežali od mobilizacije iz svoje zemlje. Šef litvanske diplomatije Edgars Rinkevičs je ovo saopštio putem Tvitera, navodeći bezbednosne razloge.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je ponovio da njegova zemlja podržava Ukrajinu.

„Učinićemo sve što možemo s našim saveznicima, tako da NATO podrži Ukrajinu još više da bi mogla da se odbrani. Izveštaji o delimičnoj mobilizaciji su potvrđeni. Rusija će pokušati da uništi Ukrajinu i da zgrabi deo njene teritorije. To ne možemo dozvoliti“, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer prisustvuje vojnim vežbama poljske vojske koje se održavaju sa američkim i britanskim saveznicima u istočnoj Poljskoj.

Finsi ministar odbrane Anti Kalkonen je rekao da njegova zemlja pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji.

„Kada je reč o okruženju Finske, mogu da kažem da je vojna situacija stabilna i mirna“, rekao je Kalkonen. „Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pažljivo prati.“

Finska je ranije ove godine podnela zahtev za članstvo u NATO.

Premijerka Estonije Kaja Kalas, jedan od vatrenih protivnika Putina, rekla je da govor ruskog predsednika ima za cilj da zastraši međunarodnu zajednicu. „Kada je reč o nuklearnim pretnjama, cilj je isti kao i do sada – da se podstiče strah i teroriše šira javnost. Kremlj ucenjuje međunarodnu zajednicu i želi da nas uplaši i odvrati od pružanja pomoći Ukrajini“, rekla je Kalas, podsetivši da je ovo prvi put da se rukovodstvo Kremlja oglasilo nakon kontraofanzive u Ukrajini.

„Potrebno je da pokažu da preduzimaju inicijativu. Ako Rusija ne može da pobedi na konvencionalan način, preti nuklearnim oružjem i traži načine da demonstrira političku pobedu.“

NATO je odbrambena alijansa i nuklearna alijansa, naglasila je. „Za razliku od Rusije, ne pretimo svetu nuklearnom katastrofom. Pretnje nuklearnim bojevim glavama pripada arsenalu države parije. To je potpuno neodgovorno i neprihvatljivo“, ukazala je Kalas.

Šefica australijske diplomatije Peni Vong osudila je pretnje Putina nuklearnom odmazdom i zahtevala da Rusija prekine svoj „nelegalan, nemoralan“ rat protiv Ukrajine.

„Australija osuđuje Putinove pretnje da će upotrebiti ‘sva sredstva’ koja ima na raspolaganju. Tvrdnje o odbrani ruskog teritorijalnog integriteta nisu tačne“, napisala je Vong na Tviteru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.