"Građani plaćaju debelu cenu, a proizvođači su u gubitku i dalje": Rasprava u Skupštini Subotice oko programa mera podrške poljoprivredi 1Foto: J. Patarčić/Danas

Odbornici i odbornice Skupštine grada Subotice usvojili su na današnjoj sednici, između ostalih, Rešenje o donošenju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Subotice za 2023. godinu.

Time su izdvajanja za poljoprivredu iz gradske kase povećana sa prošlogodišnjih sedam na ovogodišnjih 55 miliona dinara, a neke od novih mera na koje preko 6.000 poljoprivrednih gazdinstava, koliko ih je registrovano na teritoriji grada Subotice, mogu da računaju su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva, upravljanje rizicima, regresi za nabavku semena za veštačko osemenjavanje, te sufinansiranje nabavke lekova.

Prema rečima Dragutina Sokovića iz odborničke grupe Srpske napredne stranke, u pitanju su ozbiljna sredstva jer je za svaku od navedenih mera opredeljeno po pet miliona dinara, a tu su još i podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u koje je uključeno i milion dinara za edukaciju mladih pčelara i nabavku nove opreme.

“Podizanje nivoa kvaliteta grla i povećanje proizvodnje po jedinici mere površine”, objasnio je Soković šta su glavni ciljevi donošenja ovog Programa mera.

On je dodao i da je lokalna samouprava namenila pet miliona dinara za analizu zemljišta i pozvao poljoprivrednike da se jave Sekretarijatu za poljoprivredu i podnesu zahteve da im se uradi analiza zemljišta.

“Analiza zemljišta na ratarskim površinama je ograničena na do 10 uzoraka koje može jedno poljoprivredno gazdinstvo da uradi. U zatvorenom prostoru isto tako do 10 uzoraka, a u voćarstvu 20 uzoraka, zato što stručnjaci kažu da se analiza zemljišta u voćarstvu radi na dva nivoa, pa su zbog toga voćari privilegovani da 20 uzoraka mogu da rade”, kazao je Soković.

Naglasio je da će već početkom sledeće nedelje biti raspisani javni pozivi za banke, a neki od uslova koje treba da ispune su da nema troškova obrade kredita i da prihvate subvencionisanje kamata od osam odsto koje Grad sufinansira.

“Poljoprivrednici će moći da biraju koje banke prihvate ove uslove, a mi planiramo da to bude već u roku nakon 15 dana. U ponedeljak ili utorak iduće nedelje će se već raspisati javni poziv koji će trajati sedam dana, nakon toga Komisija zaseda, donosi odluku o bankama koje su prihvatile naše uslove i odmah krećemo u realizaciju. Realizacija analize zemljišta isto tako će moći da se radi odmah, nakon izlaska u Službenom listu”, kazao je Soković.

Iako je glasao za donošenje ovog Programa mera, Vinko Stantić iz odborničke grupe Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini smatra da to nije dovoljno jer, kako je objasnio, poljoprivrednike je prošle godine pogodila katastrofalna suša.

“Prošle godine je i žito malo rodilo, repica, kukuruz i jako su bile niske cene. Sad su još sabili cenu dole, a proizvode kao što su koncentrat, brašno, hleb i mleko su digli. Otkupljivačima su skinuli cenu, proizvođačima su mleko skinuli, znači opet je ostao neko u igri da dobro zaradi”, rekao je Stantić.

Kao primer je naveo da je cena džaka semenskog kukuruza prošle godine iznosila 6.000 dinara, a da ove godine košta oko 7.000 do 8.000 dinara.

“Džak i po semena treba za jedno jutro. Hemija je otišla gore 35 odsto, jednom moraš prskati sigurno, ako ne i dva puta, a da ne kažemo zaštita žita od bolesti, pijavica. To je nenormalno koje su cene sada nabili”, zaključio je Stankić zbog čega smatra da “građani plaćaju debelu cenu, a proizvođači su u gubitku i dalje”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari