Ponoš: Setiti se Đinđićeve izjave ne možemo dok je Vučić na vlasti 1Foto: Print screen FB SSP

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je danas da se na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića treba prisetiti njegove izjave: „Kada kreneš u preticanje dodaj gas“, ali je ocenio da to nije moguće sve dok je na vlasti predsednik Aleksandar Vučić.

„Mi nismo dodali gas i uleteli smo u makaze, pa se vratili u svoju traku i nastavili da mrljavimo sve ove godine na tom putu. To radimo kao autobus iz filma ‘Ko to tamo peva’, gde tata govori Mišku da vozi zatvotenih očiju.

Tata i Miško našeg vremena su Šešelj i Vučić. Za razliku od Miška koji je znao da autobus vozi zatvorenih očiju, Vučić ne zna da vozi ni sa otvorenim očima. Dokle god on vozi taj autobus, mi ne možemo da pretičemo, svi pretiču nas i tako već 12 godina“, rekao je Ponoš, saopštila je njegova stranka.

Ponoš je izjavio da je plan za prevazilaženje izborne krize koji je predstavila „Srbija protiv nasilja“ – tema o kojoj ima smisla da se obavljaju konsultacije opozicije i vlasti.

„Mogu da se urade neke stvari ako vlast bude spremna, da Skupština donese leks specijalis po kome će biti moguće da imamo telo sa izvršnim ovlašćenima koje će onemogućiti izborne krađe, upristojiti medijsku sliku bar toliko da RTS radi ono što mora, a privatni kanali da ne rade ono šte ne sme da se radi; da se sredi birački spisak“, rekao je Ponoš, koji ne očekuje da će iko snositi odgovornost za učestvovanje u izbornoj krađi dok je SNS na vlasti.

„Mi moramo da imena tih ljudi učinimo javno dostupnim, da ih izvrgnemo ruglu, da svi znaju da su oni učestvovali u vršenju krivičnog dela i da će za to kad – tad odgovarati“, kazao je Ponoš.

Ponoš smatra i da u fokusu javnosti ne treba da bude datum održavanja ponovljenih izbora u Beogradu, već uslovi.

„Izbori pod sadašnjim uslovima se neće desiti. Verujem da će Vučić pokušati da prihvatiti samo neke primedbe ODIHR, ali ne one koji imaju veze sa izbornom krađom“, naveo je Ponoš.

Vlast je, prema njegovom mišljenju, pristala na ponavljanje beogradskih izbora i odlaganje njihovog datuma ne samo zbog pritiska građana, već i ubog Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji podrazumeva šest milijardi evra za naredne tri godine.

„U tom papiru pišu i preduslovi za dobijanje tog novca. Među tim uslovima su i slobodni i pošteni izbori, vladavina prava, medijske slobode“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari