zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

„Režim najavljuje da će na ponovljene beogradske izbore ići kao široka koalicija, a to znači ne samo SNS i SPS, nego i Šešelj i Vulin, Zavetnica i odlikovane pevaljke, oni koji čarape nose na glavi, a Kosovo drže u novčaniku za sitniš, kuso i repato. Čini mi se da sa naše strane treba da pariramo objedinjavanjem svih snaga koje su normalne, nesumnjivo opozicione i koje imaju kapacitet da doprinesu pobedi na beogradskim izborima“, ističe u razgovoru za Danas Zdravko Ponoš, poslanik i lider Srbija centra.

On smatra da vraćanje Beograda u ruke njegovih građana nije ideološko pitanje pa da se potenciraju razlike. To je, kaže, borba za normalnost.

„A normalnost je da se jako veliki gradski budžet troši za sređivanje upropaštenog grada, a ne na Beograd na vodi. Da se troši na sređivanje razvaljenih ulica, gradskog saobraćaja, parkinga, obdaništa, škola, ozelenjavanje, a ne na projekat uz reku preko kojeg se peru pare. Ako se ne promeni vlast u Beogradu, taj budžet će se koristiti sada i za opskurni projekat Expo 2027. I ne samo gradski nego i republički budžet. A grad će biti u još gorem stanju. I dalje ćemo imati situaciju da svi rade, a neki se ugrade“, objašnjava lider SRCA.

Prema njegovim rečima bitka za Beograd, kao i bitka na svim lokalnim izborima nije ideološko pitanje. To je, kaže, pitanje kvaliteta života u lokalnoj sredini. Uveren je zato da može da se napravi dogovor u širokom frontu.

„Ako ima podozrivih možemo da se oslonimo i i na odgovarajuća istraživamja. Važno je da se u ovo krene sa dobrom voljom o poštenom namerom. Svakako bi takvom objedinjavanju posebnu težinu dalo učešće i podrška ugledni ljudi koji nisu stranački angažovani“, objašnjava Ponoš.

Dodaje da je očigledno da će režim kampanju da vodi ne bazirajući je na svojim rezultatima u Beogradu, nego na obećanjima i manipulacijama patriotskim temama. Kako stvari stoje organizovaće odsudnu odbranu Kosova oko Beograda, jer iz Beograda nadiru naveći neprijatelji.

Na pianje da li će kandidat za gradonačelnika opozicije ostati Vladimir Obradović, ili će to biti neko drugi, sagovornik Danasa odgovara da razgovor o kandidatima za gradonačelnika ima smisla tek kad se opozicija dogovori o formatu izlaska na izbore.

„Srbija centar, a uveren sam i cela koalicija Srbija protiv nasilja imaće konstruktivan i fleksibilan pristup razgovorima o modalitetima nastupa na prestojećm izborima, a svakako i o personalnim rešenjima“, ističe Ponoš.

On napominje da su građani i opozicija izvojevali već nekoliko bitaka u Beogradu. Prva je da SNS nije mogao sa svojim kolalicionim partnerima, ča ni uz brutalnu krađu, da pobedi u Beogradu. Druga je to što je krađa dokazana. Treća je konačno prihvatanje SNS da izbori moraju da se ponove.

„Pred nama su još dva važna koraka. Prvi je da se izborimo za izborne uslove, jer izbori pod prethodnim uslovima nisu izbori nego izborna krađa, a jasno su rekli i građani i opozicija, a i svet da to nije prihvatljivo. Kako stvari stoje, režim će ponovo reći da prihvata preporuke ODIHR, a onda pokušati da ih izigra. Na nama je da to ne dozvolimo“, navodi Ponoš.

Na pitanje koji je minimum ispunjenja uslova ODHIR-a, nakon kojih bi opozicija izašala na izbore, on odgovara da je neprihvatljivo da se opozicija izjašnjava o minimumu, već da će se boriti za ispunjenje svih uslova.

„Videćemo dokle ćemo stići, s obzirom na rokove“, zaključuje Ponoš i dodaje da je završni korak opozicije pobeda na tim ponovljenim izborima.

Uveren je da je pobeda izvesna, ako se uslovi unormale. Ta pobeda, kako kaže, biće izvesnija i ubedljivija ako se opozicija odgovorno i racionalno organizuje.

„Srbija protiv nasilja se pokazala kao dobar i funkcionalan format za političko odmeravanje sa SNS na prošlim izborima. Ispod toga ne bi trebalo da se ide na ponovljene beogradske izbore, a vreme je da vidimo šta može šire i bolje“, poručuje lider stranke Srbija centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari