Popov: Nije moguće ponavljanje devedesetih, ali je situacija loša 1Foto: Svetlana Paramentić

Za sada nije moguće ponavljanje devedesetih godina prošlog veka u regionu, ali ni situacija nije dobra, budući da je u toku proces truljenja društva, ocenio je kopredsednik Saveta Igmanske inicijative Aleksandar Popov, na promociji njegove knjige „Marš dug dve decenije – na marginama Igmanske inicijative“, koja je večeras održana u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

On je istakao da situacija stabilokratije u Srbiji, zemlje zapada tolerišu jer im to odgovara, ali da ona predstavlja truljenje društva i da kao takva ne valja.

– Takva situacija ne valja jer je to truljenje društva. Kuvamo se polako kao žaba i ne možemo da iskočimo iz lonca. Dokle god ima otpora kod ljudi, ima i nade. Ostaćemo kamičak u cipeli koji vlastodršce stalno podseća na ono što rade loše, istakao je Popov.

On smatra da mladi u Srbiji i regionu ne znaju za normalan život, ali da mu je strašno kada mladi kažu da su „umorni od svega.“

– Na opozicionoj sceni imamo ideje o ustanku, zatim partije koje su direktne ispostave Rusije, što može voditi dugoročnoj nestabilnosti. To je stanje poput onoga u Venecueli, istakao je politikolog Jovan Komšić, uz napomenu da je ponuda opozicije kao alternative aktuelnom režimu, retrogradna i nije po uzoru na političke tokove sa severa i zapada Evrope, kojim, kako je istakao, Srbija pripada.

– Igmanska inicijativca je uporište za buduće generacije koje će moći da kažu da nisu svi bili za rat, da je glas otpora bio mali ali glasan, i da je bio ljudski, častan i da su ti ljudi imali snage da u ona vremena kada su glave padale zbog pogrešnog imena ili reči. Inicijativa je živi dokaz da ono što se rodi na živoj ideji a ne na projektu ili unapred pripremljenom donatorskom novcu, osuđeno je da živi dugo, jer ja napravljeno iz čistog srca, istakao je novinar Dinko Gruhonjić.

Aktivistkinja i spisateljica Tanja Tucić naglasila je da multikulturalizma, tolerancija, antifašizam i stvaranje srećnijeg i pravednijeg društva predstavljaju ideje na kojima je izgrađena Igmanska inicijativa.

Knjiga „Marš dug dve decenije“, koju Popov napisao kako bi „ispričao priču o ljudima koji su rizikovali život boreći se normalizaciju“, predstavlja svedočanstvo o radu te Igmanske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari