Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 1Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore gov.me

Pismo kongresmena SAD u kojem se predlažu sankcije za politički vrh Srbije, a potom susret sa američkim izaslanikom za Balkan, Gabrijela Eskobara sa opozicionim predstavnikom Draganom Đilasom, predsednikom Stranke slobode i pravde, u Americi, govori nam da je ovde reč o nameri da se pre eventualnog definisanja novih akcenata i nijansi u politici američke administarcije prema Srbiji prikupe što potpunije informacije o unutrašnjoj situaciji i spoljnoj politici zemlje – kaže za Danas Zoran Popović, bivši ambasador Srbije u Belgiji i Luksemburgu, Makedoniji, potom ambasador u Savetu Evrope u Strazburu i aktuelni član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma.

S druge strane, govoreći o odnosu nove aministracije SAD prema režimu Aleksandra Vučića, Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže za Danas da Amerika kao prioritet ima svoje geopolitičke ciljeve, odnosno da je sve drugo je podređeno njihovoj realizaciji.

Vašington naročito ne interesuju, dodaje on, same po sebi, ni srpska vlasti, ni srpska opozicija.

Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 2
foto FoNet/SSP

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da „svih šest zemalja“ Zapadnog Balkana treba da budu deo Evropske unije i da je važno da svi budu i u inicijativi Otvoreni Balkan.

„Tri zemlje koje su pokrenule inicijativu treba da pričaju sa ostalim zemljama koje su skeptične. Bez svih šest zemalja neće biti uspeha“, poručio je Eskobar koji je video-linkom učestvovao na skupu „Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“ u Skupštini Srbije.

On je rekao da zemlje koje uđu u EU postanu prosperitetnije i da je region Zapadnog Balkana region izuzetnih prilika, jer su ljudi iz tih zemalja doprinosili i razvoju SAD i EU i da je potrebno da u saradnji doprinesu i svom regionu.

– Određene promene su, naravno, moguće i treba ih očekivati, s obzirom na izmenjene okolnosti u međuvremenu, ali, čini mi se neće biti suštinske. Jer, znate kako kažu, veliki brodovi sporo menjaju kurs pa tako ni dugoročna strategija SAD. Nova politika će se izvesno definisati mnogo brzo, ipak, a na osnovu podataka koji se mogu dobiti, američki izaslanik za Balkan, Gabrijel Eskobar, ima određen i vrlo precizan mandat, i on sad skuplja argumente za definisanje jasnije politike i nekih novih nijansi prema Srbiji. Pa tako treba gledati i te sankcije koje se predlažu za uvođenje vlastima u Srbiji, samo kao jedan od elemenata koji bi mogao uticati na eventualne i izvesne promene u politici SAD. Međutim, pri razmatranju takvih varijanti, neophodno je sagledati celinu raspoloženja javnosti u Srbiji zbog čega bi se moglo očekivati da Eskobar ima razgovore i sa drugim uticajnim političkim faktorima u zemlji ali i civilnim društvom i organizacijama koje su prisutne na ovdašnjoj sceni – kaže Zoran Popović.

Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 3

U celini, dodaje naš sagovornik, mogu se očekivati povećani pritisci posebno prema aktuelnim političkim vlastima, kako zbog poznatih problema korupcije, slobode medija, ljudskih prava, tako i pravne države.

– Posebno pritisci se mogu očekivati u periodu priprema za predstojeće izbore – zaključuje Zoran Popović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Zapadni Balkan mali region i da bilo koja nestabilnost u bilo kojoj od zemalja može negativno da utiče na ceo region.

Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 4
Fotoreporterka: Milica Vuckovic

Kako je navela, Srbija je mnogo napredovala i ima mnogo da izgubi i da će najveća korist od Otvorenog Balkana biti stabilniji i bezbedniji region, ali da će svi imati i konkretne ekonomske koristi i drugačiju perspektivu za mlade ljudi, te da će i ako odu „trbuhom za kruhom“ u neku od susednih zemalja i dalje doprinositi regionu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sada ne treba trošiti vreme i ubeđivati nekoga da inicijativa Otvoreni Balkan vredi i da će se tom inicijativom pomoći ljudima koji dugo pate zbog granica i birokratije i da će imati pozitivan uticaj na ljude koji rade, proizvode i izvoze. „Nije na nama da ubeđujemo nekoga da je Otvoreni Balkan zaista otvoren. Ko hoće neka proba“, rekao je Rama.

On je dodao da ne zna koje garancije treba dati Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Kosovu da je inicijativa dobra.

„Ako Crna Gora misli da će naredne godine ući u EU u redu, ja se radujem zbog njih, ali mislim da se to neće desiti“, rekao je Rama i dodao da EU i SAD treba da pozovu i druge iz regiona da se uključe, umesto da samo govore da Otvoreni Balkan treba da bude inkluzivna inicijativa.

Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 5
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Rama je rekao i da treba govoriti o „slonu u sobi“, odnosno odnosima Kosova i Srbije, te dodao da nikada nije čuo da je predsednik Srbije rekao da ne želi Kosovo kao deo inicijative.

 

Dragomir Anđelković ističe za naš list da se “kod nas dve stvari precenjuju: personalna uloga američkih činovnika koji se bave nama i američka zainteresovanost za naš demokratski ambijent”.

Popović: Amerika će povećati pritisak na Vučića zbog korupcije, medija i vladavine prava 6
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Za Vašington politički činioci u Srbiji imaju onoliki značaj koliko omogućavaju Amerikancima da mešanjem u odnose na našoj političkoj sceni realizuju ono što je za njih bitno, a to je navođenje Srbije da prihvati lažnu kosovsku nezavisnost te da se složi sa daljom centralizacijom BiH. Radi toga nekoga na pozornici našeg političkog teatra mogu privremeno da podržavaju, odnosno druge da slabe, te onda promene smer svoje podrške. I tako više puta u krug. A što se politika SAD tiče, u vezi sa nama i generalno, ona se kreira na nivou koji je bitno viši od onog do koga doseže bilo koji njihov predstavnik koji je ponaosob zadužen za nas. Oni će postupati u skladu sa instrukcijama koje dobijaju od svojih šefova i ništa više ili manje od toga neće činiti. Stoga, nisu od osobenog značaja ni lični odnosi Eskobara sa ljudima iz našeg aktuelnog državnog vrha, niti onima koji predvode opoziciju – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari