Popović i češki ambasador: Veliki potencijali za saradnju u oblasti inovacija 1Foto: Vlada Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović ocenio je u razgovoru sa ambasadorom Češke Tomašom Kuhtom da postoje veliki potenicjali za saradnju dve zemlje u oblasti inovacija.

„U 2018. godini trgovinska razmena između Srbije i Češke premašila je milijardu evra, a naši ekonomski odnosi imali su rast od 17,9 odsto u odnosu na 2017. godinu. Imamo značajne češke investicije u Srbiji, kao što je primer preuzimanja Telenora od strane češke PPF grupe, a posebna očekivanja imamo od razvoja naših odnosa u oblasti inovacija i digitalne ekonomije“, rekao je Popović, saopštio je njegov kabinet.

On je stakao da Srbija želi da ostvari čvršću saradnju sa Češkom u oblasti istraživanja i primene inovacija u industriji i privredi.

„Zaista je fasicantan podatak da Češka ima čak sedam odsto inženjera u ukupnoj radnoj populaciji. To pokazuje da ova zemlja razume da će u budućnosti inženjersko znanje biti najvažnije za ekonomski razvoj jedne države. Srbija se takodje razvija u tom pravcu“, naveo je Popović.

On je ukazao da Srbija ima snažan inženjerski kadar, koji je prema oceni najrelevantnijih svetskih istraživačkih kuća, kao što je Startap Džinom (Startup Genome) iz San Franciska, medju pet najkvalitetnijih u svetu.

„Želimo da srpski i češki inženjeri još bliže saradjuju na razvoju inovacija koje će stvoriti novu vrednost u privredi i ekonomiji, ali i olakšati živote ljudi širom planete“, rekao je Popović.

Ambasador Kuhta je kazao da Češka pridaje veliki značaj razvoju ekonomske saradnje sa Srbijom, što će se potvrditi i prilikom posete Srbiji predsednika Češke Miloša Zemana, najavljene za septembar ove godine, jer će u delegaciji biti više od 50 čeških kompanija.

Na sastanku je potvrdjeno da će tokom posete predsednika Češke biti potpisan Memorandum o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari