Popović: Prvo napredak u sprovođenju sporazuma o Kosovu, pa tek onda pomak za pristupanje Srbije EU 1

Evropski savet na samitu u Briselu koji se održava danas i sutra, pozdraviće dogovor Beograda i Prištine postignut u Ohridu o Implementacionom aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa i pozvaće obe strane da „brzo i u dobroj veri“ ispune obaveze. Međutim odluka da li će se i kako sa Srbijom napraviti pomak u procesu pristupanja, biće doneta tek kada se dostigne određeni nivo napretka u implementaciji sporazuma EU o Kosovu“, objašnjava za Danas Sofija Popović, novinarka portala EWB (Juropijen vestern Balkans).

Prema njenim rečima evropski zvaničnici u više navrata naglasili su da je jedan od ciljeva dogovora Beograda i Prištine ubrzanje evropskih integracija i Kosova i Srbije.

Ali , kako kaže, niko od njih nije tačno precizirao kako bi to u praksi moglo da izgleda. Kriterijumi za napredak su pregovorima su jasni. a razlog za zastoj Srbije nije samo kosovsko pitanje.

„Nažalost, moj utisak je da je prihvatanje evropskog predloga više uslov za bilo kakav nastavak pregovora, nego neki korak koji će ih značajno ubrzati. Od 2014. godine kada su sa Srbijom počeli pregovori o pristupanju, otvoreno je 22 od ukupno 35 poglavlja, dok su privremeno zatvorena samo dva (poglavlje 25 i 26 koji se u isto vreme otvaraju i privremeno zatvaraju)“, navodi Popovićeva.

Dodaje da je propušten ključni period za reformski proces u dva mandata vlade koja je imala više nego komotnu većinu u parlamentu i bila u situaciji da sprovede ključne reforme, kako iz oblasti vladavine prava, tako i da reši neka tehnička pitanja iz pregovaračkog procesa.

„Tako umesto da ovakav dogovor sa Kosovom bude završni korak u pregovaračkom procesu pred ulazak u članstvo, Srbija je ponovo sebi pomerila granicu u kriterijumima i sama sebi otežala proces pristupanja. To što su obaveze dogovorene iz Ohrida ušle u pregovarački okvir poglavlja 35 koje se tiče Kosova, govori i o nameri Brisela da ovog puta zaista prati šta se dešava sa implementacijom dogovorenog“ zaključuje novinarka portala EWB.

Samit u Briselu počinje dva dana i očekuje se da će se tokom samita šefovima država i vlada EU obrati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, koji će lidere obavestiti o rezultatima susreta u Ohridu. On je to već učinio u 20. marta, na sastanku ministara inostranih poslova EU.

Borelj je objasnio da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

„Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava za njih predstavlja posvećenost da u potpunosti prihvate obaveze koje proizlaze iz ovog sporazuma i njegove primene, izjavio je Borelj na kraju ministarskog sastanka.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Vučić i Kurti nisu potpisali nikakav dokument, ali bez obzira na to, evropski posrednici očekuju da strane sprovedu sve o čemu su se lideri usaglasili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari