Popović sa Marokom o borbi protiv nasilnog ekstremizma 1Foto: Ministratsvo za inovacije i tehnoloski razvoj

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Pitom Marokom, i tom prilikom istakao da su ekonomski razvoj i saradnja ključni za borbu protiv nasilnog ekstremizma i postizanje stabilnosti u regionu.

Popović je objasnio da su jedni od čestih uzroka ekstremizma u regionu siromaštvo i nezaposlenost.

„Mladi bez posla i perspektive lako mogu da postanu mete uticaja različitih ekstremističkih grupa. Rast ekonomije i bolje obrazovanje mogu značajno da utiču na smanjenje ekstremizma“, naveo je Popović.

On je istakao da najveću šansu za rast i saradnju u regionu vidi u oblasti inovacija, inovacionog preduzetništva i IT, kao sektora u koji su, prema njegovim rečima, najviše uključeni mladi. „Srbija je aktivna u pokretanju regionalnih inicijativa za saradnju u oblasti inovacija i IT, jer to vidimo kao šansu za ekonomski rast čitavog regiona“, naveo je Popović.

Maroko je naveo da SAD vide Srbiju kao važnog partnera u regionalnim inicijativama za borbu protiv nasilnog ekstremizma. On je istakao da je cilj tih inicijativa da se ojača međureligijski i međuetnicki dijalog u regionu. Maroko, koji je ujedno i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju, složio se sa ministrom Popovićem da saradnja u oblasti inovacija pruža znaćajnu perspektivu za unapređenje regionalne saradnje. On je izrazio spremnost da pomogne Srbiji u povezivanju sa institucijama i kompanijama u SAD u cilju ostvarivanja njihovog većeg prisustva u regionu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari