Popović: Srpska vlast pokušava da balansira, ali ne zbog Srbije nego zbog sebe 1Dragan Popovic Foto: Medija centar

Prostor za oklevanje Aleksandra Vučića sve je manji, ali je u ovom trenutku čak i mudro odugovlačiti, smatra novinar Nenad Šebek, dok direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ocenjuje da Vučića ”nijedna strana ne pritiska previše” i da u spoljnoj politici još ima prostora da balansira.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet predvideo da će Vučića na kraju ”situacija da otera ka Evropi”, koja ipak ima neuporedivo jaču poziciju nego Putinova administracija.

„Nema tu iskrenog opredeljenja srpskih vlasti, one pokušavaju da balansiraju ne zbog Srbije, nego zbog sebe”, ocenio je Popović, uveren da je Vučiću jedino važna lična vlast, koju uspeva da zadrži zahvaljujući nedoslednoj politici Evropske unije (EU).

Komentarišući izveštaj Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, u kojem se, kao uslov za evropske integracije, zahteva međusobno priznanje Srbije i Kosova, on navodi da je Evropski parlament uvek oštriji od ostalih institucij EU, ali da ga ne treba potcenjivati.

Kako je protumačio u razgovoru s Tamarom Skrozza, „sve je manje prostora da laviramo, ide se ka tome da ta ujedinjena Evropa ima granice koje ima danas, a to su faktičke granice sa Kosovom kao nezavisnom državom”.

Srbiji je bilo mnogo lakše kada je naša sudbina više zavisila od nas, bez obzira što imamo lošu vlast, jer vlast može i da se smeni, dok sada stvari globalno idu u lošem smeru, a velike sile donose iracionalne odluke, ukazao je Popović.

„Delićemo sudbinu Evrope i NATO, jer ne možemo da budemo ostrvo, sve i da hoćemo”, naglasio je Popović i zaključio da situacija ne daje prostor za optimistička predviđanja.

S druge strane, Šebek predviđa da nas, kao i ostatak sveta, čekaju teške posledice pandemije i rata u Ukrajini: visoka inflacija, moguća kombinacija stagnacije privrede i dvocifrene inflacije, pa čak i glad u siromašnim delovima sveta.

On podseća da Vučić ne okleva samo sada, već da mu je to modus operandi i da ”najavljuje da će prekosutra reći nešto što danas ne može da nam kaže”.

Šebek konstatuje da je u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iznenađenje samo eksplicitan način na koji je Odbor postavio svoj zahtev Srbiji da prizna Kosovo, a da mi odavno znamo šta se traži od Srbije.

Kako je objasnio, „da li će to biti formula dve Nemačke, da li će biti formalno priznanje ili neće biti formalno priznanje, to ne znamo, ali znamo šta je to što se očekuje na kraju takozvanog briselskog procesa”.

On napominje da Evropski parlament više nije samo velika pričaonica, jer sada ”ima zube, ima pare, mogućnost da utiče na odluke” i postaje ozbiljan odlučujući faktor po svim pitanjima koja se tiču EU.

Šebek smatra da se Srbija ne okreće od Evrope, jer to i ne može, posebno što je trgovinska razmena sa EU više od 60 odsto, a sa Rusijom deset puta manja.

„Srbija zapravo nije u poziciji da bira između Rusije i Evrope. Ona ima Evropu i mora da ide ka njoj”, zaključio je Šebek u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari