Popović u Dubaiju sa Manturovim priprema sastanak Vučića i Putina 1Foto: Vlada Srbije

Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, u Dubaiju priprema sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Popović se sastao se sa ministrom industrije i trgovine RF Denisom Manturovim. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije Popović i Manturov sastali su se u okviru sajma avijacije „Dubai Er Šou“, koji se ove nedelje održava u Dubaiju, a na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avioindustrije.

Popović je istakao da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, planirana za 25. novembar, prilika da dve zemlje potvrde najbolje političke i ekonomske odnose koji su dostigli najviši nivo u istoriji, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

„Očekujemo da tokom susreta predsednika Vučića i predsednika Putina budu potpisani brojni bilateralni sporazumi, a svakako najvažniji od njih je onaj za snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije. Osim toga, pripremaju se i drugi sporazumi koji će ekonomsku saradnju dve zemlje podići na još viši nivo, ali i otvoriti nove perspektive razvoja odnosa Srbije i Rusije u oblasti istraživanja, inovacija, medicine“, rekao je Popović.

On je istakao da je Rusija bratska država i pouzdan partner Srbije, koji našu zemlju nije ostavio na cedilu u najtežem momentu njene borbe protiv korona virusa. „Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Vladimiru Putinu, Srbija danas proizvodi na svojoj teritoriji rusku vakcinu Sputnjik V, i jedna je od najbolje snabdevenih zemalja ruskom vakcinom na svetu“, rekao je Popović, a prenosi se u saopštenju.

Popović i Manturov potvrdili su da je srpska strana pokrenula proceduru za registraciju vakcine Sputnjik Lajt u Srbiji, čime će Srbija postati prva zemlja u Evropi koja primenjuje ove visoko efikasne „buster“ vakcine.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o drugim projektima od značaja za dve države, a pre svega u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, a za koje se očekuje da budu potvrđeni na najvišem nivou tokom susreta dvojice predsednika u Moskvi, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari