Portal Nova: Poslanici EU zbog masovnih protesta pokreću odvojene sastanke sa režimom, opozicijom i civilnim društvom 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Predstavnici proevropske opozicije imali su nedavno sastanak sa evroparlamentarcima povodom nove runde međupartijskog dijaloga. Kako saznaje Nova.rs, misija Evropskog parlamenta uskoro bi mogla da proširi svoje delovanje i da, pored rada Skupštine Srbije, razgovara sa predstavnicima vlasti i opozicije o celokupnoj situaciju u zemlji, jer su, kako navode naši izvori, protesti uticali na promenu političkih odnosa u zemlji.

Iako je tim za međupartijski dijalog Evropskog parlamenta do sada imao mandat da razgovara samo o funkcionisanju parlamenta, to bi uskoro moglo da se promeni. Kako je rečeno našem portalu, predstavnici opozicije nedavno su imali pripremni sastanak sa evroposlanicima na kojem su poručili svoji kolegama da nema smisla razgovarati samo o radu parlamenta u ovom trenutku.

„Rečeno im je da su na ulicama održavaju najveći protesti ikada i da nova runda međupartijskog dijalog nema nikakvog smisla u ovom trenutku, iako im je mandatom predviđeno da se bave samo radom parlamenta. Proevropska opozicija želi da razgovara o celokupnoj političkoj situaciji u zemlji, želimo da razgovaramo o nasilju u društvu koje se iz dana u dan povećava, o situaciji u medijima, pritscima koji trpe novinari, medijskoj satanizaciji opozicije, radu REM-a i sl“, naglašava izvor našeg portala.

Odluka opozicije je, kako ističe naš sagovornik, da ne prihvati da ide na grupni sastanak (vlast i opozicija zajedno sa evroparlamentarcima). Razlog tome je, kako navodi, atmosfera koju stvara vlast usled koje niko ne želi da razgovara sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

„Nismo želeli da se organizuju neke radne večere kao što imaju praksu, jer niko ne želi da sedi sa Orlićem. Tražimo da sve bude zvanično i odvojeno. mora biti zvanično i odvojeno“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da se i odnos predstavnika vlasti prema poslanicima Evropskog parlamenta značajno promenio u prethodnom periodu.

„Do sada bi ih vlast uvek primila srdačno, ponašali su se kao da je sve u redu i da nemaju šta da kriju, ali tu je došlo do promene. Ovog puta je Orlić bio veoma grub prema njima i stavio im je do znanja da, što se tiče vlasti, nisu baš dobrodošli, jer ‘sve je u najboljem redu’“, podvlači naš sagovornik i dodaje da se i poslanici EP počeli da uviđaju da se politička situacija u Srbiji menja usled protesta koji su održavaju unazad četiri nedelje.

„Na kraju je dogovor da se sa Orlićem sastanu odvojeno u Skupštini, a da sve ostale sastanke obave u Delegaciji EU. U Delegaciju bi na odvojene sastanke pozvali opoziciju i civilno društvo, na dva odvojena sastanka, kao i predstavnike medijskih udruženja“, navodi naš sagovornik i dodaje da nakon protesta stižu ohrabrujući signali iz Brisela.

„Rečeno nam je da je većina poslanika, uključujući i posrednike, misle da su protestu veoma dobro organizovani, da je koordinacija dobra i podržavaju ga kao vid demokratskog pritiska na vlast. Takođe, primetili su da ima ubačenih elemenata i da su opozicione stranke dobro reagovale kad su se susreli sa njima ispred RTS“, zaključuje sagovornik Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari