Marinika TepićFoto: M.K./ATAImages

Predstavnici poslaničkih grupa Ujedinjeni, Zeleno-levog kluba, Demokratske stranke, Narodne stranke i Zajedno – Moramo došli su danas u sedište Delegacije Evropske unije na sastanak sa delegacijom Evropskog parlamenta koja će 2. i 3. juna boraviti u Srbiji, u okviru nove runde parlamentarnog dijaloga.

Na sastanak su stigli potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, poslanici Zeleno-levog kluba Radomir Lazović i Robert Kozma, potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Na sastanak su pozvane sve opozicione poslaničke grupe, ali poziv nije prihvatio Patriotski blok predvođen Dverima.

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić izjavila je danas da bi eventualna rasprava o Poslovniku o radu Skupštine Srbije i skupštinskim procedurama sa delegacijom Evropskog parlamenta bila uvredljiva, jer je Srbija mnogo drugačija posle tragedija 3. i 4. maja.

Marinika Tepić je, uoči susreta sa evropskim poslanicima Vladimirom Bilčikom, Alojzeom Peterleom, Matjažom Nemecom i Knutom Flekenštajnom, rekla da su poslanici proevropske opozicije navodili i ranije da nije momenat za njihovu posetu, ali oni su tu.

Nije momenat da dođu da razgovaramo o Poslovniku i skupštinskim procedurama, ali oni se drže svoje agende i došli su. Sutra je mesec dana od masakra, a mi da se bavimo procedurama i birokratskim stvarima u sitauciji kad zemljom još odjekuju krici, to ne mogu sebi da dozvolim, rekla je Marinika Tepić.

Ona je rekla da će i šefu delegacije i izvestiocu za Srbiju Vladimiru Bilčiku reći da ima „duboku sumnju u njegov kredibilitet“ posle tekstova u kojima je označen kao lobista državnog Telekoma, koji služi da se utiče na medijsku sliku Srbije.

Tepić je rekla da su predstavnici stranaka došli na sastanak da vide o čemu će biti reči, da li su zaista tu da pomognu ili će se gledati na Srbiju kao još jednu štikliranu stavku.

Ona je pozdravila i izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je iskoračila sa politikom EU prema Zapadnom Balkanu i najavila povećanje fondova za region.

U Narodnoj skupštini, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, kao i predstavnicima vladajuće koalicije.

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji predvode Vladimir Bilčik iz poslaničke grupe Evropske narodne partije i Matjaž Nemec iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata. Uz njih, tu su i dvojica bivših poslanika – Knut Flekenštajn i Alojze Peterle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari