Delegacija Evropskog parlamenta sa proevropskim partijama, patriotski blok odbio poziv 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Delegacija Evropskog parlamenta, koja u Beogradu boravi 2. i 3. juna u okviru nove runde parlamentarnog dijaloga, sastaće se danas sa poslanicima proevropski orijentisanih opozicionih partija, a na sastanku se očekuje „razmena mišljenja o aktuelnom političkom kontekstu“, preneo je danas EWB.

Na sastanak su pozvane sve opozicione poslaničke grupe, ali poziv nije prihvatio Patriotski blok predvođen Dverima.

U Narodnoj skupštini, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Sskupštine Vladimirom Orlićem, kao i predstavnicima vladajuće koalicije.

U januaru ove godine u Skupštini Srbije održan je prvi sastanak u okviru nove runde pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Tom posetom počela je nova faza posredovanja Evropskog parlamenta koja podrazumeva proces olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine.

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji predvode Vladimir Bilčik iz poslaničke grupe Evropske narodne partije i Matjaž Nemec iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata. Uz njih, tu su i dvojica bivših poslanika – Knut Flekenštajn i Alojze Peterle.

Evropski parlament prvi put je u avgustu 2019. godine ponudio svoju pomoć i posredovanje u dijalogu vlasti i opozicije, tada o izbornim uslovima.

Posle propalih pregovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Evropski parlament uključio se u u dijalog u oktobru 2019. Nakon tri sastanka sa evroparlamentarcima, većina opozicionih partija odlučila je da bojkotuje parlamentarne izbore 2020. godine.

Evropski parlament je 3. novembra 2020. godine ponovo ponudio posredovanje tadašnjem predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću. Druga faza međustranačkog dijaloga kao priprema za nove izbore počela je u martu 2021. Tehnički, on je završen pred izbore u aprilu 2022. godine, podseća EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari