Portparol Evropske unije: Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima Beograda i Prištine je pozitivan ishod, omogućava evropsko rešenje 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropska unija pozdravlja primenu nedavno postignutog sporazuma o ulazno-izlaznim dokumentima između Srbije i Kosova, čija je primena počela u ponoć.

Portparol EU je rekao da je ovo pozitivan ishod koji omogućava slobodu kretanja i evropsko rešenje.

„Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima pokazuje da konstruktivan i pragmatičan pristup donosi pozitivne rezultate i apelujemo na obe strane da dijalog uz posredovanje EU iskoriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja na sličan način, uključujući i registarske tablice“, naglasio je portparol EU za RSE.

Priština i Beograd postigli su 30. avgusta sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja.

Nakon posredovanja EU i SAD, premijer Kosova Aljbin Kurti dao je garancije da neće uvesti ovu meru, dok je predsednik Srbije potvrdio da njegova zemlja istu meru ukida.

Zahvaljujući ovom sporazumu izbegnute su moguće tenzije poput onih od 31. jula ove godine, kada su lokalni Srbi na severu Kosova postavili barikade u znak protesta zbog odluke kosovske vlade da počne sa izdavanjem dokumenata za građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Evropska unija sada očekuje od Srbije i Kosova da postignu sporazum o registarskim tablicama za vozila na Kosovu koje izdaju srpske vlasti.

Prema rečima portparola EU, Brisel je u nekoliko navrata ponovio svoj stav o registarskim tablicama.

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukida KM tablice. Međutim, važno je da se da dovoljno vremena za sprovođenje ovog plana, te da se on pripremi i implementirano u bliskoj konsultaciji sa pogođenim građanima iu skladu sa dobrom evropskom praksom“.

Dodaje se da su „zaključci iz 2016. o slobodi kretanja uključivali mnogo duže vremenske rokove za ponovnu registraciju, što bi trebalo da pruži smernice za tekući proces“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari