Poruke maturantkinje sa protesta u Požegi: Zaustavimo nasilje, vratimo istinu, slobodu i pravdu 1Marta Vesović/Foto: Privatna arhiva

Sa drugog protesta „Požega protiv nasilja“, održanog na Trgu slobode u tom gradu, Marta Vesović, maturantkinja požeške gimnazije „Sveti Sava“, pozvala je građane da „rečju i delom, dostojanstveno podignu pogažene principe – istinu, slobodu, dobrotu i pravdu“.

„Kao mlada osoba, rekla je, „ne želi da živi u zemlji u kojoj vlada nasilje, koja tone u močvaru mediokriteta i primitivizma, u kojoj je poljoprivrednicima zabranjeno da kopaju, učiteljima da podučavaju, novinarima da iznose istinu, doktorima da leče i ljudima da šetaju“.

„Ne želim da udišem vazduh koji je zagađen vlagarizmima i da pijem mutnu vodu koja nam svima brani iskrene osmehe i bezbrižne zagrljaje“.

Poruke maturantkinje sa protesta u Požegi: Zaustavimo nasilje, vratimo istinu, slobodu i pravdu 2
Marta Vesović/Foto: Privatna arhiva

„Potresle su nas tragedije koje su se dogodile ali, dodala je, „probudile su nas i suočile sa posledicama trovanja društva mržnjom, agresijom, pogrešnim modelima ponašanja, etiketiranjem“.

„Za to su“, ocenila je, „posebno odgovorni mediji, pod pokroviteljstvom vlasti i disfunkcionalnog REM-a, ali i funkcioneri koji već godinama polarizuju javnost i promovišu vređanje i nipodaštavanje“.

Poruke maturantkinje sa protesta u Požegi: Zaustavimo nasilje, vratimo istinu, slobodu i pravdu 3
Foto: Privatna arhiva

„Želimo mir, nenasilje, bezbednost za decu, kvalitetan i od države negovan obrazovni sistem, medije koji izveštavaju objektivno i profesionalno“.

„Duboko potreseni tragedijom u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu, epidemijom femicida, te sveukupnom propadanju našeg društva, desetine i desetine hiljada građana izlazi na ulice i traži zaustavljanje nasilja i uklanjanje uzroka koji vodi nasilju, a to je agresija u javnom prostoru“.

Poruke maturantkinje sa protesta u Požegi: Zaustavimo nasilje, vratimo istinu, slobodu i pravdu 4
Foto: Privatna arhiva

Za femicide je rekla da su mogli da budu sprečeni i da „ne postoji nijedno razumno objašnjenje, ni opravdanje za odsustvo reakcije države“.

„Nemojte da“, poručila je, „dozvolite da nas dele, huškaju jedne protiv drugih i jedne na druge“.

„Posle duže od decenije diktature, konačno je počeo miris srpskog proleća. Nažalost, za to su bile potrebne velike tragedije, koje su bile poslednji alarm za spas Srbije“, poručila je, između ostalog, maturantkinja Marta Vesović sa skupa na kome su okupljeni podržali zahteve sa građanskih protesta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari