Donosi li poseta Kosovu listi "Srbija protiv nasilja" patriotske glasove? 1Foto: Đorđe Stanković - Iks

Deo predstavnika opozicione liste “Srbija protiv nasilja” posetio je početkom ove nedelje Kosovo. Iako taj put, kako nam je rečeno, nije planiran kao zvanična poseta ove koalicione liste, ne može se zanemariti činjenica da se odigrao baš tokom izborne kampanje i da je njime poslata određena poruka.

Posle upada na teritoriju Kosova Milice Đurđević Stamenkovski, nositeljke liste “Nacionalno okupljanje”, jer joj kosovske vlasti, kako kaže zabranjuju ulazak, na put ka Gračanici, Kosovskoj Mitrovici i Gazivodama krenuli su neki od kandidata za poslanike “Srbija protiv nasilja”, među njima i nosilac Miroslav Aleksić, zatim i Đorđe Stanković Aleksandar Ivanović (NPS), Srđan Milivojević (DS) i Aleksandar Jovanović Ćuta (Ekološki ustanak).

Na Kosovo su ušli bez problema, građanima Kosova su, između ostalog, poručili da treba da znaju da 17. decembra i oni biraju vlast koja će odlučivati o budućnosti Srbije.

“Kosovu je potrebna normalizacija života, na Kosovu je neophodno stvoriti uslove za bezbedan život svih građana, ali svaki dogovor koji podrazumeva kršenje Ustava Srbije, koji podrazumeva bilo kakvu vrstu priznanja KiM ili stolicu u UN je neprihvatljiv za listu “Srbija protiv nasilja” i mi nećemo to prihvatiti, već ćemo nastaviti da razgovaramo, nastavićemo da se borimo i da kroz institucije u saradnji sa međunarodnom zajednicom stvorimo uslove za normalan život na teritoriji Kosova i Metohije”, kazao je Miroslav Aleksić.

On je naveo da se ova koalicija protivi usvajanju francusko-nemačkog plana za Kosovo.

Kako je Danas već pisao, jedinstvo unutar ove koalicije oko ovog plana ipak ne postoji.

Da li ova poseta ima efekat u kampanji i da li je listi “Srbija protiv nasilja” donela bar delić patriotskih glasova pitali smo profesora FPN Dušana Sapasojevića i političkog analitičatra Dragomira Anđelkovića.

Poseta više preventivan potez nego sakupljanje glasova

Dusan Spasojević za Danas kaže da posetu više vidi kao simboličku.

– Kao slanje poruke Srbima na Kosovu da Srpska lista i SNS nisu jedina opcija i možda kao odgovor na kritike da bi SPN prihvatila članstvo Kosova u UN. Dakle potez je više preventivan, nego što je usmeren na prikupljanje glasova iz „patriotskog“ bloka – navodi Spasojević.

I Dragomir Anđelković posetu vidi kao simboličku jer je poruka da je za njih to neotuđivi deo Srbije.

– U prilog tome ide i jasan stav da građani Srbije sa prostora KiM treba da znaju da 17. decembra i oni biraju vlast. Drugim rečima: Kosovo je Srbija. Vučićev režim je predao sve srpske pozicije na Kosovu i sada nas vodi ka faktičkom priznanju tamošnje lažne nezavisnosti koju su proglasili albanski separatisti. Uprkos tome, on do krajnosti cinično, opoziciju, a ponajviše njen tzv. prozapadni deo, drsko optužuje za izdaju Kosova i antisrpski kurs – navodi on.

Kako ističe, važno je što je SPN tokom kampanje demonstrirala da, ako ne u celini, makar značajan deo pripadnika te koalicije, ne prihvata Vučićevu protivustavnu politiku podrivanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Poseta i jasni stavovi u prilog odbrane celovitosti Srbije imaju težinu tokom kampanje

– Bez obzira na histerično-lažljivu propagandu režimskih medija, to nije moguće sakriti i od dela biračkog tela na koje Vučić računa, što može da ga pokoleba da podrži SNS. Uz to, i značajan deo birača sklonih SPN ima nacionalno-demokratske stavove pa je važno da vide da u toj grupaciji ima nemalo onih koji dele takve vrednosti. Otuda, pomenuta poseta Kosovu i jasni stavovi u prilog odbrane celovitosti Srbije, imaju veliku težinu tokom izborne kampanje – objašnjava Anđelković.

Kako zaključuje, važnije od toga, govori o namerama relevantnih pripadnika te sada opozicione koalicije da, protivno onome što radi antisrpski i autoritarni Vučićev režim, insistiraju na nacionalno odgovornoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari