Poslanici o sudijama, Kosovu i žutim tajkunima 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije najavili su danas da će Ustav biti promenjen u delu o načinu izbora sudija, ali i izneli sumnju da će se izmeštanjem izbora sudija iz Skupštine ostvariti nezavisno sudstvo.

Poslanik SNS- Đorđe Dabić više puta je ponovio da „ne postoji veći legitimitet za jednog sudiju niti veća čast nego da ga najviše zakonodavno telo izabere.

On je dodao da će se uskoro u skladu sa promenom Ustava to promeniti i skupština više neće birati sudije, jer je to u skladu sa međunarodnim obevazama Srbije.

„Mi želimo da postanemo punopravna članica EU, želimo da i dalje unapređujemo položaj sudstva, a potpuno sam siguran da će ustavni amandmani ići u smeru da i dalje Skupština sačuva tu bitnu ulogu u samom procesu izbora sudija, makar posredno tako što ćemo imati mogućnost da delegiramo ljude u VSS“, rekao je Dabić.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević rekao je da ustavne promene idu u pravcu nezavisnosti sudske grane vlasti, pre svega od Narodne Skupštine.

„Moram da primetim i skrenem pažnju da Narodna Skuština jeste odraz volje naroda, pa je tom nekom analogijom i izbor sudija izraz iste te volje“, rekao je Starčević.

On je naveo da sve zavisi od čoveka samog, i nabrajao presude za koje smatra da su nepravedne.

Poslanik SPS-a Toma Fila ponovio je da se zalaže da se sudije prvi put i dalje biraju u Skupštini.

„Ne zaboravite da se presude donose u ime naroda, a pitam se u ime kog naroda ako će sudije birati 11 ljudi koji za svoje odluke ne odgovaraju nikome“, rekao je Fila.

Poslanik SNS-a Adam Šukalo istakao je da dolazi iz Bosne i Hercegovine, da je tamo sprovedena slična reforma, ali da to nije dalo rezultate u većoj nezavisnosti sudstva, već upravo suprotno.

Narodni poslanici su pozivali međunarodnu zajednicu da reaguje na dešavanja u Kosovu, kao i da „zaustavi ludačku politiku Aljbina Kurtija“, da stabilizuju dramatičnu situaciju, ali su veći deo vremena posvetili kritici prethodne vlasti, „žutih tajkuna“ a pre svega Dragana Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari