Poslanici pitali o uglju i o Kosovu, traže da znaju šta je naša država odgovorila Berlinu i Parizu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Patriotski blok Boško Obradović pitao je predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića kada će zakazati posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji na kojoj bi poslanici od predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogli da čuju šta je sadržaj francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova.

„Šta je naša država odgovorila na taj predlog i šta predsednik Republike planira da radi na opet nekom famoznom sastanku sa Aljbinom Kurtijem koji treba ovih dana da se održi u Francuskoj uz posredovanje francuskog predsednika?“, pitao je Obradović.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da Vučić ne može sam da pregovara o Kosovu i Metohiji mimo Skupštine Srbije i da je parlament jedino pravo mesto u kome treba da se raspravlja o Kosovu.

Obradović je pitao Orlića kada će da raspiše lokalne izbore na Kosovu i Metohiji i da li će biti obnovljen rad Skupštine Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Poslanica poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo Biljana Đorđević tražila je od Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine da joj dostavi izveštaj ili formula na osnovu koje su se određivale cene goriva – dizela i benzina za motorna vozila u veleprodaji u poslednjih šest meseci.

Ona je tražila i da joj se dostavi „struktura uvoza i cene uvezene nafte u poslednjih šest meseci od strane Naftne industrije Srbije“.

Šef poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović pitao je koliko je Srbija uvezla uglja u prethodne tri godine, po kojoj ceni i od koga smo ga uvozili.

„Činjenica da je EPS pretrpeo štetu time što ima kapacitete koji nisu stavljeni u punu funkciju, time što ne radi otkrivka u Kolubari i izbog čega mi uvozimo ugalj.Onog trenutka kada budemo znali koliko smo uvezli uglja, koga ranijih godina nismo uvozili, znaćemo i kolika je šteta koju smo pretrpeli“, rekao je Zelenović.

On je pitao premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog šta je projekat „Srbija 2025“, ko ga je usvojio, kao i šta je projekat „Čista Srbija“.

Zelenović je pitao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića kada će na dnevnom redu sednice parlamenta biti predlog zakona za zabranu rudarenja litijuma i bora koji je proizašao iz građanske inicijative.

Poslanica stranke Zavetnici Sanja Marić pitala je nadležne u Ministarstvu poljoprivrede zbog čega isplata subvencije poljoprivrednicima kasni mesecima pa i godinama.

Poslanica Demokratske stranke Sanja Miladinović pitala je kada će prestati zapošljavanje po partijskom ključu i upis dece u vrtiće po stranačkom principu.

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović je, govoreći o deficitarnim radnim mestima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), pitala kako je moguće da neko ko je primljen na takvo radno mesto, a prethodno nema nikakvo policijsko iskustvo, niti je bio radnik MUP, za par meseci dobije čin majora, potpukovnika, pukovnika i prečicom zauzima strateški visoke nivoe rukovođenja ne poštujući Uredbu o karijernom razvoju i napredovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari