Seksističke izjave i aluzije: Kako su poslanici SNS za jedan dan prekršili Ustav, Kodeks i dva zakona 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

U samo jednom danu poslanici Srpske napredne stranke uspeli su da u najvišem zakonodavnom domu prekrše Ustav, ali i zakone koje je taj dom usvojio – Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o zabrani diskriminacije, ali i Kodeks o ponašanju poslanika. U tom jednom danu seksističkim izjavama i aluzijama pokazali su šta znači rodno zasnovano nasilje, a samim tim, kako tvrdi opozicija, srušen je i smisao parlamentarizma.

To je i bio razlog zbog čega su poslanici devet opozicionih poslaničkih grupa sa zajedničke konferencije za novinare zatražili da se zbog seksističkih izjava i gestikulacija u parlamentu, tokom jučerašnjeg dana oduzmu poslanički mandati Daliboru Šćekiću i Sandri Božić, poslanicima Srpske napredne stranke.

Opozicija od Vladimira Orlića, predsednika Skupštine Srbije traži, i smenu Božićeve sa mesta potpredsednika parlamenta, jer je uvredila koleginice iz opozicije tvrdeći da se „šetkaju i nude naprednjacima“.

„Ono što smo mi juče doživeli teško je opisati, a ne uvaljati se u mulj i blato. Dok sam govorila poslanik SNS je gestikulirao, aludirajući na oralni seks. Ja toga nisam bila ni svesna, jer sam bila usredsređena na govor. NIko nije reagovao na to, osim poslanika opozicije. Takvu reakciju poslanika Šćekića verovatno je izazvala moja rečenica da će ovo biti poslednja vlada koju je sastavljao Vučić i SNS i da će narednjaci odgovarati za sva zlodela. Njegova reakcija je bila omalovažavanje ženske reči i ženske istine“, navela je Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke koja je bila izložena seksističkim aluzijama.

Seksističke izjave i aluzije: Kako su poslanici SNS za jedan dan prekršili Ustav, Kodeks i dva zakona 2
Dalibor Šćekić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Seksističke izjave i aluzije: Kako su poslanici SNS za jedan dan prekršili Ustav, Kodeks i dva zakona 3
Sandra Božić Foto: Beta/Luka Filipović

Ona je zatražila i da se osim Šćekića kazni i Sandra Božić, potpredsednica parlamenta koja je dodatno unizila poslanice opozicije poručujući im da se nude poslanicima SNS.

Manojlovićeva je zatražila da se prestane sa govorom mržnje i prema dnevnom listu Danas, ali i prema njenoj koleginici sa RTS Tamari Tankosić koja je nedavno doživela fizičku neprijatnost.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, navela da je da je takav vokabular poslanika vlasti otpočeo u vreme predsedavanja Maje Gojković i da je „tadašnja najveća junačina Marjan Rističević u sred skupštinske sale pozivao na oralni seks, a da se Gojkovićeva pravila da ništa nije čula ni videla, isto kao i Vladimir Orlić juče koji je tvrdio da kamere nisu zabeležile „nepristojno ponašanje Šćekića“.

„Kamere RTS nisu neprekidno na Šćekiću i zato ćemo uputiti inicijativu da novinari ne sede u novinarskim sobama, već u sali, kako bi mogli da na sednici čuju ono što se ne čuje kroz mikrofon RTS koja prenosi sednice“, istakla je Tepićeva i dodala da je dobro što u parlamentu ima veći broj opozicionih poslanika, ali da da je bilo potrebno svega dva meseca da se vidi kako će izgleda i ovaj saziv Skupštine.

Slavica Radovanović, poslanica Narodne stranke, navela je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je 33 godine radila u MUP, a da se 22 godine bavi nasiljem u porodici.

„Koga mi poslanici možemo da zaštitimo kada smo same ovde žrtve u parlamentu“, rekla je Radovanovićeva i objasnila da su poslanici Narodne stranke prinuđeni da prolaze kroz redove gde sede naprednjaci, jer im je onemogućeno da prolaze hodnikom u kome obezbeđenje čuva predsednika skupštine Vladimira Orlića.

To je i bio razlog , kako je rekla Radovanovićeva, zbog čega su poslanice prošle kroz redove naprednjaka, što je potpredsednica skupštine Sandra Božić okarakterisla kao da se one nude naprednjacima.

„A ta ista potpredsednica Božić, koja je na najgori način uvredila svoje koleginice iz opozicije, kao koordinatorka ženske parlamentarne mreže, ovih dana je na Paliću u razgovoru sa ambasadorima poručila da jedva čeka da sve poslanice sede zajedno i da nema podela“, istakla je Danijela Nestorović, poslanica kluba Moramo Zajedno, i dodala da ovo ne sme biti događaj koji će pregaziti neki drugi.

Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, istakla je da niko ne sme da ograničava slobodu govora i slobodu kretanja i da je upravo zbog ukidanja tih sloboda Dragana Rakić, poslanica DS reagovala tako, govoreći iz poslaničke klupe. I Rakićeva je potvrdila da je odreagovala impulsivno, jer predsedavaući ne daje DS pravo na repliku, isključuje mikrofon, deli opomene i lekcije.

„Dok sam govorila tako bez mikrofona ministar Siniša Mali mi je dva puta opsovao majku. Ali meni to nije nešto, jer šta možete da očekujete od dokazanog nasilnika, lopova i prevaranta. Od takvog nasilnika i očekujem takvo nasilje, ali ne očekujem da će on biti kažnjen. Ali mi moramo da ukažemo na nasilje koje se širi sa Andrićevog venca“, istakla je Rakićeva.

Opozicione poslanice navele su da ni jedna poslanica vlasti nije sa njima izrazila solidarnost. I Danas je pokušao da sazna šta naprednjakinje misle o ponašanju svog stranačkog kolege, njegovoj aluziji na oralni seks, i kako bi one reagovale da je tako nešto njima upućeno. Odgovor nismo dobile.

Samo je Sandra Božić, potpredsednica Skupštine Srbije, pravdajući svoju poruku iz prethodnog dana objasnila da su opozicione poslanice njen komentar shvatile na način koji može da se okarakteriše kao autoprojekcija. Nije se izvinila, već je poručila poslanicama opozicije da ne prolaze kroz redove SNS, da ne izazivaju incidente i da ne očekuju da će zasesti u klupe naprednjaka.

Sa nemilim incidentima i seksističkim izjavama i ponašanjem vlasti, poslanice opozicije, upoznale su diplomatski kor, kako kažu, predstavnike međunarodnih institucija, nevladine organizacije, ali i Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Umesto reakcije Jankovićeve iz njenog kabineta su nas uputili na dva tvita u kojima je rečeno šta ona misli o događajima u parlamentu.

„Nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksizam i vulgarnost u najvišem predstavničkom telu mogu da intenziviraju negativne društvene obrasce i posluže kao inspiracija za govor mržnje, netoleranciju, mizoginiju i nasilje prema svakom ko misli drugačije“, stoji u jednom tvitu poverenice Janković.

U drugom se navodi da iako narodne poslanike štiti imunitet, njihovo delovanje treba da bude određeno zakonu, javnom interesu i visokim etičkim vrednostima. Na to ih obavezuje kodeks ponašanja, koji je usvojen na inicijativu Poverenika, jer njegovo nepoštovanje može da ugrozi ugled Narodne skupštine“ .

A Sandra Rašković Ivić, poslanica i psihijatar kaže za Danas da je ugled parlamenta već narušen.

„Seksizam u skupštini cveta obilato začinjen primitivizmom! Sankcija nikakvih nema. Rodna ravnopravnost se izgleda odnosi na režimske poslanice, a u seksizam su se uključile i žene i time ozbiljno krenule u ubijanje ideje Ženske parlamentarne mreže“, zaključuje Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari