Poslanik SNS za Danas: Srbija nije ruski saveznik i ne planira da napadne Kosovo 1Foto: Medija centar

Nametnuta tema o prijemu Kosova u NATO usled rata u Ukrajini je jeftin pokušaj vlasti u Prištini da Srbiju predstave kao ruskog saveznika i nekoga ko planira da napadne Kosovo – kaže za Danas Zoran Dragišić, poslanik Srpske napredne stranke.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pre par dana u pismu upućenom američkom predsedniku Džou Bajdenu zatražila da Sjedinjene Američke Države podrže Kosovo za učlanjenje u NATO. Kosovska predsednica u pismu govori o napretku i transformaciji Kosova iz „novonastale ratom razorene države u demokratsku“.

„Evroatlantske integracije su uvek bile naš cilj ali danas, u kontekstu događaja bez presedana na evropskom kontinentu, to je glavni prioritet naše nacionalne bezbednosti. Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja hladnog rata. Pošto delimo isti cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, pristupanje Kosova NATO je imperativ“, navodi se u pismu predsednice Osmani.

Zoran Dragišić, međutim, ističe da je članstvo Kosova u NATO u ovom trenutku „prazna priča“.

– Kosovo ne može da postane članica NATO jer nije suverena država. U NATO mogu da uđu samo države koje imaju stolicu u Ujedinjenim nacijama. Kosovo mora biti međunarodno priznata država, bez obzira na to što su Kosovo priznale jedne od najmoćnijih država sveta – kaže naš sagovornik.

nato kosovo
foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

S druge strane, dodaje on, i činjenica da četiri članice NATO ne priznaju Kosovo je nepremostiv problem.

– Nijedna država koja je imala teritorijalne probleme nije primljena u NATO. Priče o tome da će Kosovo ući u NATO su potpuno bespredmetne. To je sve vrlo jeftini pokušaj vlasti u Prištini da pridobiju još neke države koje su članice NATO da ih priznaju.

Sad se tu Srbiji učitava da je ruski saveznik i da hoće da napadne Kosovo. Sve su to jeftini trikovi. Niti ko u Srbiji ima nameru da napadne Kosovo, niti je to način da se pobegne od suštinskih pregovora. Da se ponovim, to vidim kao još jednu jeftinu propagandu i destrukciju pregovora koji bi mogli da dovedu do održivog rešenja u procesu dijaloga Beograda i Prištine – zaključuje Zoran Dragišić.

Sjedinjene Američke Države  pozdravljaju težnje Kosova za članstvom u NATO, ali je zahtev za članstvo složen i zahteva dugoročan i razborit pristup, izjavio je neimenovani portparol američkog Stejt departmenta, a prenela Radio slobodna Evropa.

„Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za odgovornosti koje donosi članstvo u NATO nastavljajući aktivnu implementaciju desetogodišnjeg tranzicionog plana (Bezbednosnih snaga Kosova) i ne odstupajući od njega“, dodao je portparol za Radio Slobodna Evropa.

Poslanik SNS za Danas: Srbija nije ruski saveznik i ne planira da napadne Kosovo 2
Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV

On je rekao da su Sjedinjene Države posvećene „da pomognu Kosovu da obezbedi mesto koje zaslužuje pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama“.

„Nastavljamo da podržavamo Kosovske bezbednosne snage sve dok ne postignu značajan i suštinski napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, sa ciljem izgradnje multietničkih odbrambenih snaga koje ne samo da su u stanju da zaštite kosovski teritorijalni integritet, već i da doprinesu globalnim bezbednosnim naporima van svojih granica“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari