Poseta premijera Albanije Edija Rame treba da se održi, uprkos incidentima na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, rečeno je Danasu u Briselu. U kabinetu Ketrin Ešton, šefice evropske diplomatije, za Danas dodaju i da pozdravljaju dolazak albanskog premijera u zvaničnu posetu Srbiji.

Da će Edi Rama doći 22. oktobra u Beograd, kako je ranije planirano, potvrdili su za Danas nezvanični izvori bliski kabinetima dvojice premijera, Aleksandra Vučića i Edija Rame. Kako saznajemo, pritisak da se poseta realizuje stiže, pre svega, iz Brisela, koji je praktično i inicijator zakazivanja susreta dva premijera kao polazne osnove za razvoj i normalizovanje odnosa dve zemlje u sklopu evropskih intergracija.

Premijer Srbije je juče rekao da će on doneti odluku o tome da li će doći u Beograd, istakavši da se ne plaši razgovora sa bilo kim jer su mu obraz i savest čisti.

„Problem predstavlja to što je poseta tako blizu, već u sredu sledeće nedelje. Imamo dosta negativnih komentara srpskih zvaničnika, pa je atmosfera vrlo loša. Premijer Albanije je trenutno u Americi pa je još nesigurno kako će se postaviti u ovoj situaciji“, kažu za Danas izvori bliski zvaničnoj Tirani.

Do zaključenja ovog izdanja premijer Albanije Edi Rama je reagovao samo jednom i to preko svog Tviter profila, ocenivši da su „susedi ostavili loš utisak priredbe“.

Albanska ministarka odbrane Mimi Kodeli izjavila je da incident neće uticati na posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu. „Ponosni na crveno-crne dok je bilo fudbala u igri i šansama, na žalost po susede koji su ostavili loš utisak priredbe“, napisao je Rama. Kako saznajemo, Edi Rama trebalo bi da 22. oktobra doputuje u Beograd, nakon čega će posetiti Preševsku dolinu i razgovarati sa predstavnicima Albanaca na jugu Srbije o problemima sa kojima se suočavaju. Rama bi potom trebalo da otputuje u zvaničnu posetu Prištini.

Maljići: Razlog više za dolazak

– Poseta neće biti odložena. Rama ne želi da prođe još sedam decenija u neprijateljstvu sa susedima. Ono što se desilo je razlog više da se otvoreno razgovara o problemima, kaže za Danas Škeljzen Maljići, politički savetnik albanskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari