Posle haotične sednice Vučić u Skupštini 1Prinskrin Parlament.rs

Posle haotičnog početka sednice Skupštine Srbije kada poslanici opozicije nisu hteli da sednu na svoja mesta dok ministar Aleksandar Martinović ne bude udaljen iz sale, u zdanju parlamenta je i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić naime, zajedno sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova i liderom socijalista, kao i drugim najvišim zvaničnicima prisustvuje u holu zakodnodavnog doma komemoraciji povodom smrti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića.

Posle haotične sednice Vučić u Skupštini 2
Printskrin Parlament.rs

Nema veće časti nego biti na čelu Srbije, rekao je Vučić na komemoraciji.

Srbija se, čiji je predsednik bio Milutinović, dostojanstveno branila od najjače vojne sile na svetu, dobro pamtim te dane i dostojanstveno držanje Milutinovića, kada smo razgovarali o Rambujeu, video sam da je on bio trezvenije od svih drugih, da je video bolje od svih nas ostalih, bio je racionalniji i smireniji i pokušavao je da ukaže na sve teškoće sa kojim se suočavamo, samo nismo hteli da ga čujemo, naveo je Vučić.

Imao je nešto što svaki odgovorni čovek ima, a što nisam primetio kod drugih, a to je strah i bojazan šta će se desiti sa njegovim narodom, dodao je sadašnji predsednik, ocenjujući da je zbog toga Milutinović morao da se suoči sa neljudskim merama koje su protiv njega pokrenute.

Nisu mogli ništa da mu pronađu, ali tih pet godina u Haškom tribunalu ostavljaju osećaj gorčine, napomenuo je Vučić dodajući da je Milutinović bio briljantan ambasador.

Posle haotične sednice Vučić u Skupštini 3
Printskrin Parlament.rs

Kada bi me pozvao zbog neke sitnice od kako sam predsednik bio je smiren i odmeren baš kakav treba da bude predsednik, istakao je Vučić.

Veljko, imaš na koga da budeš ponosan, tvoj otac je bio veliki i odgovoran političar, neka mu je večna slava, poručio je Vučić na kraju obraćajući se Milutinovićevom sinu Veljku.

Posle Vučića, skupu se obratio Ivica Dačić, rekavši da se socijalisti opraštaju od Milutinovića sa velikom tugom ali i sa velikim ponosom.

Otišao je jedan iz te generacije, kojima je istorija namenila najteži ispit, malo ko za života dođe do takvog testa, bez obzira kakvu funkciju obavljao, do trenutka kada na delu treba da pokažate koliko volite svoju zemlju i svoj narod, istakao je Dačić, ocenjujući da je Milutinović išao istoriji u susret, nije se sklanjao u stranu.

Posle haotične sednice Vučić u Skupštini 4
Prinskrin Parlament.rs

Bio je oslonac naše diplomatije u vreme raspada Jugoslavije, prihvatio je tu dužnost kao iskusan i odgovoran javni radnik, ocenio je Dačić.

Srbija mu duguje zahvalnost za njegovu borbu u Hagu u kojoj je pobedio, neka je na čast i na istorijski sud onima koji su držali u zatvoru nevinog čoveka, dodao je.

Mi koji smo imali priliku da delimo istorijske trenutke sa Milutinovićem, i kada se danas opraštamo od njega, i kao država i kao SPS, možemo da mu kažemo jedno veliko hvala za mudrost i strpljenje koje je delio sa nama, poručio je Dačić zahvaljujući svima koji su došli i iskazali poštovanje, posebno Aleksandru Vučiću.

Veljku da kažem da smo mi jedna porodica i da ćemo čuvati uspomenu na njegovog oca, završio je Dačić svoj govor.

Posle haotične sednice Vučić u Skupštini 5
Printskrin Parlament.rs

Veljko Milutinović, sin pokojnog predsednika, zahvalio je svima koji su došli.

On je prvi učio istinozborstvu, a to je nešto što znamo lično i o čemu što možemo da posvedočimo, nije bio čovek koji je voleo hvalospeve, nagrade, medalje i slične stvari, nikada nije jurio te neke značkice, sve što je radio radio je iz ubeđenja, ili zato što je to smatrao da je neophodno, poručio je Veljko Milutinović.

Nažalost, tužnih trenutaka ima puno za pominjanje u ovom kratkom obraćanju, moj otac nije samo voleo Srbiju, mnogo je voleo moju majku i mene, kao i mi njega, imao je nesalomivu volju, ali baš nesalomivu, koja nas je često dovodila do ivice ludila, ali smo mama i ja znali da je radio uvek što treba, i što možda drugi nisu, dodao je Veljko Milutinović.

Naveo je da odnosi Jugoslavije i Grčke kada je njegov otac postao ambasador 1989. nisu bili tako dobri, kao što su postali posle, i istakao da je dobio brojne izraze saučešća iz Helenske republike, kao i da je tamo vest o Milutinovićevoj smrti odjeknula skoro isti kao i u Srbiji.

Od kada je odstupio sa funkcije, posebno od kada se vratio iz Haga, moj otac je imao gvozdenu zavesu u svesti, nije hteo nikom da se sveti i to ga je održalo u starosti, verovao je da za dobro naše države i društva bolje ne pominjati dok ne prođe istorijska distanca, znao je mnogo, delio je malo i do kraja je mislio da je to ispravan put, poručio je Veljko Milutinović.

Kada je i koristio vlast koristio je da bi pomagao drugima, čega se mnogi pristuni ovde sećaju, napomenuo je sin pokojnog predsednika dodajući da će mu mnogo nedostajati vreme koje je provodio sa ocem. Može se samo reći, hvala mu i slava mu, završio je.

Na kraju je saopšteno da će Milan Milutinović biti sahranjen 7. jula, u petak, na Novom groblju, u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari