Posle sastanka sa Stoltenbergom Vučić opet iza zatvorenih vrata sa patrijarhom i Dodikom: Brifing, skrivanje ili marketing? 1Foto FoNet Ana Paunković

Iza zatvorenih vrata vile „Mir“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se sastao sa patrijarhom Porfirijem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Najavljeno je da će razgovarati o svim ključnim pitanjima od nacionalnog značaja za srpski narod, a objavljeni ishod razgovora je dogovor da obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Оluja“ bude u Prijedoru 4. avgusta kao i da će se organi Srbije i RS uskoro sastati.

Vučić se u sredu sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kim je tražio hitan susret zbog, kako je rekao, opšteg napada na Srbe na severu KiM i zbog sve tenzičnije situacije na Kosovu.

Vučić ističe ozbiljnost situacije u kojoj je Srbija zbog dešavanja na Kosovu, ali je i u nekoliko navrata ukazivao na dešavanja u BiH, za očekivati je bilo da se posle susreta sa Stoltenbergom, za koji je, može se pretpostaviti, dobio samo pozitivne ocene svojih simpatizera, usledi i razgovoro s patrijarhom i Dodikom.

Oni su, čini se, uvek tu da se razgovorom sa njima, situacija učini dramatičnijom i ozbiljnijom, a Vučić predstavi kao neko ko birine o Srbima sa obe strane Drine ali i za one koji svoje poverenje daju SPC, što je odavno deo političkog marketinga predsednika.

Nije isključeno ni to da je Vučić od Stoltenberga dobio informacije koje se direktno odnose na potrebu da utiče na stavove i poteze Dodika u BiH, kao i da se razgovaralo o zaštiti srpskih manastira i crkava na Kosovu i ulozi SPC u narednom periodu.

U svakom slučaju, čini se da nije slučajno što je i ovaj razgovor Vučića, Dodika i patrijarha najavljen a Vučić je o njemu zainteresovanu javnost obeveštavao preko svog profila na društvenoj mreži Instagram.

Samostalni poslanik sa liste Vojvođani Aleksandar Olenik komentarišući Vučićevu potrebu da se redovno viđa sa Dodikom i Porfirijem i sa njima razgovara o temam od nacionalnog značaja, kaže da je Vučić preuzeo svu apsolutnu vlast i nikome ne polaže račune.

– A onda kada njegova politika doživi neuspeh kao što je doživela na unutrašnjem i pogotovo na spoljnom, onda pokušava da tu svoju odgovornost podeli sa nekim. Ali ne sa građanima, ne sa Skupštinom, ne na izborima nego crkvom i izabranim organima susedne nam samostane i nazavisne države BIH – navodi Olenik za Danas.

Prema njegovim rečima, suštinsi je to njegov pokušaj da se sakrije iza crkve i situacije u BiH.

– On računa da crkvu finansira debelo i izdašno parama građana i da će crkva u tom smislu da stane u njegovu zaštitu i iza njega jer je plaćena. A u istom odnosu su i osobe iz BiH koje pominjete i koje su takođe u finansijskom i političkom smislu zavisne od njega – navodi on.

Kako zaključuje Olenik, građani to znaju i vide i za svoje neuspehe i negativne rezultate odgovaraće Vučić pred institucijama ove zemlje i neće moći da se sakrije ni iza crkve ni institucija iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari