Posmatrač EP: Nigde nisam video ono što sam video na izborima u Srbiji, ponoviti glasanje u Beogradu 1Foto: Z. S. M.

Poslanik Socijalista i demokrata Andreas Šider izjavio je danas da nigde do sada nije video nepravilnositi kakve je video na izborima u Srbiji i zatražio ponavljanje izbora u Beogradu.

„Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda“, izjavio je za N1 Šider, koji je bio i član misije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji

On smatra da bi bilo neophodno sprovesti međunarodnu istragu, ili bar ponoviti izbore u Beogradu, ali pod novim uslovima. Dodao je, međutim, da je u Srbiji veliki problem sprovesti nezavisnu i otvorenu istragu, jer je podela u društvu duboka, a pravosudni sitem i državni mediji nisu dovoljno nezavisni.

Šider je u emisiji N1 Studio Live rekao da je izborni dan u Srbiji bio vrlo specifičan, i da su strani posmatrači već od predizborne misije bili informisani da uslovi nisu ravnopravni, da su predsednik Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka nesrazmerno zastupljeni u državnim medijima, dok je opozicija imala ograničen pristup, kao i da su se ljudi na izbore dovozili spolja.

On je izrazio uverenje da bi barem na izborima u Beogradu, rezultat bio drugačiji da su izbori bili bolje organizovani i da je bilo manje varanja.

„Pre svega da budem jasan, ovo nije u skladu sa evropskim standaridma, ovo je daleko od bilo kakvih standarda. Posmatrao sam mnoge izbore, ovi su daleko od standarda na koje smo navikli. Oni koji imaju moć i kontrolu nad ovim izborima loše rade i ne rade u interesu svoje zemlje“, ocenio je on.

Podsetio je i da su Evropska komisija, Evropski savet i Evropski parlament vrlo kritični prema izbornom procesu u Srbiji, a to, kako je upozorio, ima negativan uticaj na pregovore o članstvu u EU.

Šider je rekao i kako je istina da su zvaničnici EU u prethodnom periodu bili isuviše blagonakloni prema vlastima u Srbiji, odnosno da su komesar za proširenje i pojedini drugi evropski funkcioneri bili „premekani“.

„Ne u smislu da nisu kažnjavali Srbiju i srpski narod, nego kada su govorili o vladavini prava, slobodi medija. Trebalo bi da budu oštriji“, smatra on.

EU bi, prema njegovim rečima, morala da bude vrlo jasna i oštra kada sa srpskim zvaničnicima razgovara o vladavini prava, nezavisnom pravosuđu, slobodi medija, i funkcionalnim i poštenim izborima, jer „evropski standardi nisu na prodaju“.

„Sve to u Srbiji nije dobro, i treba da kažemo da moramo da budemo oštri, da ne prihvatamo ono što se dešava. Duboko smo zabrinuti, i mora doći do promene stava i ponašanja“, rekao je Šider.

Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) saopštila je u ponedeljak da verodostojni izveštaji o izbornim prevarama u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pozvala na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

U saopštenju objavljenom na njenom sajtu, grupa Socijalisti i demokrate navodi i da „izražava punu podršku ljudima u Srbiji koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari