Potezi Prištine su nepredvidivi 1

Kosovske vlasti imaju valjane ekonomske i diplomatske razloge da povuku odluku o carinama od sto odsto na robu iz Srbije, ali niko ne može da predvidi šta će Priština da učini.

Verujemo da je u interesu kosovske vlade da posluša savet američkog državnog sekretara Majka Pompea i ukine te takse, kažu za Danas nezvanično izvori bliski administraciji SAD, komentarišući tvrdnje kosovskih vlasti da će zadržati takse uprkos porukama američkih zvaničnika.

Posle Vašingtona, na temu taksi oglasio se i Berlin. Kako je juče preneo RTS, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert rekao je za agenciju Blumberg da „Nemačka ima nultu toleranciju na carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije“. Na pitanje o ideji razmene teritorija, Zajbert je ponovio stav kancelarke da bi to moglo da podstakne sukobe. „Kancelarka je naglasila da je teritorijalni suverenitet zemalja Zapadnog Balkana izuzetno važan“, istakao je on.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je u autorskom tekstu za Vašington post naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz podršku Rusije nudi da Srbija prizna Kosovo „u zamenu za deo teritorije Kosova“. Prema Haradinajevim tvrdnjama, Srbija „želi da stvori etnički čistu državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova“. „Od moje zemlje, Kosova, traži se da načini nemoguć izbor, koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima“, napisao je Haradinaj.

Predsednik Srbije izjavio je juče u Zrenjaninu, posle otvaranja pogona južnokorejske kompanije Eseks jurop da „ima pametnija posla nego da demantuje Haradinaja“. On je istakao da je „spreman da razgovara o kompromisu, što bi bilo najbolje rešenje, dok Priština nije spremna ni takse da povuče“. Vučić je ocenio da izjava Haradinaja da se „suverenitet ne daje ni po koju cenu znači da su pregovori ad akta i da Priština pominje Rusiju svaki put kada treba da napadne Srbiju“.

– To da ja sada govorim o sposobnosti Haradinajevih savetnika da napišu tekst nije moj posao, to su njihove unutrašnje bitke, a takve stvari mene ne zanimaju… Nismo u lakoj poziciji, jer nemamo kontrolu ni nad jednim pedljem KiM, ali zato imamo svoj narod koji je spreman da čuva svoja ognjišta, kazao je Aleksandar Vučić.

Pojedini predstavnici srpske vlasti nezvanično za Danas demantuju Haradinajeve tvrdnje. Prema rečima naših sagovornika, „Haradinaj ne zna i ne može da zna Vučićeve stavove jer se njih dvojica nikada nisu sastali“.

Teško do kompromisa

Predsednik Srbije je ocenio da je „američki stav o taksama korektan“, ali je napomenuo: „Amerika ima drugačiji odnos prema Kosovu, za njih su oni nezavisna država, za nas nisu“. Vučić je, takođe, ponovio da će „biti teško postići bilo kakav kompromis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari