Potpisan sporazum o podršci reformi javne upravi Srbije u procesu pristupanja EU 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije, Ministarstvo za evropske integracije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju potpisali su danas sporazum o sprovođenju projekta koji podrazumeva podršku reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Projekat je vredan tri miliona evra i biće implementiran do 2026. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je ta saradnja pomogla da se unapredi koordinisanje pristupnih pregovora.

„Prethodne tri godine smo zajednički sa GIZ-om radili na digitalizaciji procesa planiranja i usklađivanje nacionalnog sa evropskim zakonodavstvom, poboljšanju sistema planiranja administrativnih kapaciteta, ali i sredstava potrebnih za uspešno vođenje pristupnih pregovora“, rekla je Miščević.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić ocenila je da taj proces nije važan samo zbog namere Srbije da postane članica EU, već pre svega zbog dobrobiti građana.

Direktorka GIZ-a u Srbiji Daniela Funke kazala je da Nemačka podržava proces refome javne uprave u Srbiji od 2016. godine i i da očekuje da će javna uprava ići dalje u pravcu digitalizacije, efikasnosti, inovativnosti i održivosti.

„Građani i privreda očekuju transparentniju, odgovorniju i korisnički orijentisanu javnu upravu. To su izazovi sa kojima se suočavaju zemlje širom sveta. Projekat je nizom svojih aktivnosti usmerenih na digitalizaciju usluga, participativnost građana i izgradnju kapaciteta u državnim instutucijama, doprineo unapređenju u ovim oblastima“, kazala je Funke.

Sporazum je potpisan na Završnoj konferenciji projekta koji se sprovodio prethodne tri godine, a u okviru koje su predstavljeni ključni rezultati reforme javne uprave, naročito u segmentu modernizovanog pružanja usluga građanima, upravljanja ljudskim resursima, planiranja i koordinacije javnih politika, i oblasti evropskih integracija.

Učesnici konferencije, kako se navodi u saopštenju, potvrdili su da je preduslov pristupanja EU efikasna javna uprava koja je okrenuta ka potrebama građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari