Potpisnici apela za prihvatanje EU predloga sporazuma: "Vučić je tolika kukavica da nema opasnosti da ne potpiše to što je ponuđeno" 1Foto: Printscreen/Medija Centar

Brojne javne ličnosti potpisale su apel za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo, smatrajući da je ovo razumno rešenje kosovskog pitanja, kao i garancija za mir na Balkanu.

S tim u vezi, potpisnici su održali konferenciju za medije, na kojoj su objasnili zbog čega je neophodno da Srbija prihvati nemačko-francusko rešenje.

Kako je objasnio prof dr Ivo Visković, pomenuti plan nije idealan, ali on predstavlja rešenje kosovskog pitanja i izjašnjavanje stava da li želimo biti deo Evrope.

„Pre nekog vremena rekao sam prijatelju da nameravam da napišem tekst u vezi sa ovim pregovorima. Rekao mi je – Šta ti to treba, ti nisi Srbin, bespotrebno će te napadati?“. Ja sam rekao – „Nisam Srbin al sam građanin Srbije“. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje bez straha da će biti izložen napadima. Nažalost, u ovom društvu postoje samo dve vrste mišljenja – „moje i pogrešno“. Ne bi bilo dobro da izađemo sa ovog skupa sa zaključkom da je sve što stiže sa Zapada dobro, ali je pitanje toliko značajno da se o njemu mora izjasniti. Društvo kao celina mora naći odgovor koji prihvata većina“, rekao je Visković.

Profesor Visković je dodao da se boji da nemamo odgovor na jedno ključno pitanje – Da li Srbi i Albanci mogu i žele da žive zajedno?

„Ako ne mogu, onda je neminovno ovakvo rešenje. Teritorijalno pitanje je nadmašilo ljudsko pitanje, pitanje ljudskih života i sudbina. Osim toga, ovo je definitivno opredeljenje jesmo li ili nismo za Evropu“, rekao je profesor.

Za novinara i pisca Tomislava Markovića, ne davanje Kosova je šarena laža, jer je Srbija, kako kaže, učinila sve da ga udalji od sebe.

„Ovde što slušamo je glas razuma koji bi trebao biti mejnstrim ali to nije slučaj. Ne davanje Kosova je šarena laža, jer niko od njih (onih koji ne daju Kosovo) ne želi zapravo da Kosovo bude Srbija. Kada bi ozbiljno želeo da bude, imao bi valjda neki plan. Kada se govori o Kosovu, govori se kao o teritoriji a ne kao o mestu gde žive ljudi. Nije Kosovo tek tako otišlo od Srbije, već je Srbija sve učinila da ga otera od sebe“, mišljenja je Marković.

 

S tim u vezi, istoričar Milivoj Bešlin ponuđeni predlog vidi kao priliku za ostvarenje mira i konačno okončanje konflikta. Osim toga, kao i profesor Visković, Bešlin je ubeđenja da je usvajanje sporazuma putanja koja ka Evropi.

„Evropski sporazum, tj. ponuda za mirovni sporazum između Srbije i Kosova je ponuda za mir. Zamrznuti konflikt koji je na Kosovu je ipak konflikt. Rusija upravo danas najviše igra na ono što bi bio pokušaj otvaranja balkanskog fronta, a Kosovo je najbolja prilika za to. On u svakom trenutku može da se odmrzne i da postane rat. Utoliko je ovaj predlog sporazum za mir. Osim toga, garantuje evropsku budućnost i Srbiji i Kosovu“, rekao je Bešlin.

On dodaje da građani već glasaju za Evropu – nogama. Naime, kako objašnjava, najbolji deo društva se opredeljuje za Evropu tako što napusti zemlju.

„Podrška sporazumu nije podrška Aleksandru Vučiću, već evropskom sporazumu. Osuđujemo ga što 10 godina kupuje vreme, sporazum je mogao ranije da bude prihvaćen“, kazao je Bešlin i dodao je ovaj sporazum ključ za rešavanje kosovskog pitanja, a da onda dolazi na red demokratija, životna sredina, korupcija i sloboda medija.

Kada je reč o tome da li će se potpis na predlog staviti,  advokat Radoje Stefanović smatra da će ga predsednik sigurno potpisati.

„Srbija je pokazala u prethodnom periodu kako izgleda njena vlast na Kosovu. Ja mislim da je Vučić tolika kukavica da nema opasnosti da se ne potpiše to što je ponuđeno. To se pokazalo mnogo puta, a mislim da je i prošao školu pored Miloševića. Nije čudno što je Vučić pomenuo da Milošević nije verovao do pred početak bombardovanja da ga neće biti, ali da se on neće prevariti“, rekao je Stefanović.

Advokat Čedomir Stojković objasnio je da je pitanje kosova opasno jer je podložno manipulaciji Vladimira Putina, te da je prihvatanje pomenutog predloga znači odricanje od oružanog sukoba.

„Najveći problem jeste što usled porobljenih medija nismo imali jasnu i čistu diskusiju o Kosovu. Za Evropu i Zapadni svet, Kosovo nije emotivno pitanje, već bezbednosno pitanje Evrope. Zbog toga kako taj konflikt koristi Vladimir Putin. Ovo nije sporazum koji treba da rešava istorijska pitanja, već osiguranje mira. To je odricanje Srbije od oružanog rešenja na Kosovu. Onog časa kada bi Srbija priznala nezavisnost, odrekla bi se oružanog rešenja. Iz tih razloga Zapad insistira na rešavanju ovog pitanja“, objašnjava advokat Stojković.

Osim pomenutih, publici su se obratili i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, pisac Svetislav Basara, Sonja Biserko, iz Helsinškog odbora za ljudska prava i spoljno politički analitičar Boško Jakšić.

Svi su se jednoglasno složili, da pored manjkavosti ovog predloga, ono jeste najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, i da je neophodno da se Srbija odluči na korak njegovog prihvatanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari