Poverenica: Poslanike štiti imunitet, ali moraju da budu podređeni zakonu, javnom interesu i etici 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da poslanike u skupštini Srbije štiti imunitet, ali da bi njihovo delovanje trebalo da bude podredjeno zakonu, javnom interesu i visokim etičkim vrednostima.

„Nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksizam i vulgarnosti u najvišem predstavničkom telu mogu da intenziviraju negativne društvene obrasce i posluže kao inspiracija za govor mržnje, netoleranciju, mizoginiju i nasilje prema svakom ko misli drugačije“, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu poverenice.

Ona je istakla da ih na to obavezuje Kodeks ponašanja, koji je usvojen na inicijativu Poverenika, jer njegovo nepoštovanje može da ugrozi ugled Narodne skupštine.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dalibor Šćekić na sednici parlamenta u utorak, kako tvrdi opozicija, „vugarno i seksistički gestikulirao“ prema poslanici Demokratske stranke Tatjani Manojlović, dok je potpredsednica parlamenta Sandra Božić svojim izjavama uvredila poslanice opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.