Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković: Kampanju treba shvatali samo kao deo demokratskih procesa, a ne kao borbu na život i smrt 1foto FoNet/Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da predizborne aktivnosti i kampanju treba shvatali samo kao deo demokratskih procesa, a ne kao borbu na život i smrt u kojoj svog političkog neistomišljenika, ne doživljavate kao vašeg arhineprijatelja koji će vam ne znam šta u životu ugroziti, prenosi RTS.

„To zaista nije ni borba na život, ni za život, već je to samo zaista jedna borba da na najbolji mogući način predstavite vaše ideje i programe. Naravno da će neko reći pa vi ste naivni, odavno to tako u Srbiji nije, već se podrazumeva da tokom kampanje imate pravo na sve i da maltene zakoni ne važe. Neće niko drugi doći da uredi naš društveni prostor, nego mi to moramo da uradimo“, naglasila je Janković u Jutarnjem programu na Javnom medijskom servisu.

Podsetila je da su govor mržnje i uvredljivo postupanje kao oblici diskriminacije zabranjeni.

„Linija je tanka, ako krenete sa agresivnim tonom, neprimerenim rečem ili malom uvredom, to ne izgleda ljudima tako da to može da se pretvori u nekakav fizički obračun ili nasilje, ali mislim da to nisu nikakvi izdvojeni slučajevi da se svađa pretvori u nasilje. Videli ste kako to izgleda bezbroj puta“, kaže Janković.

Janković je u svom izveštaju osudila promociju spota i izjave sa elementima govora mržnje prema LGBT zajednici, ali i napade na aktiviste u kampanji od vrata do vrata i na štandove Srpske napredne stranke u Kragujevcu. Takođe i napad na aktivistu Srbije protiv nasilja u Pirotu, vređanje javnih ličnosti i potpisnika proglasa, kao i napade na aktiviste i članove vladinih organizacija, članove Gradske izborne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari