Obeležena godišnjica protesta u Požegi 1Požega:Protest/Foto:Danas

„Slobodni građani Požege, čestitam vam godišnjicu borbe za lepšu Požegu i lepšu Srbiju“.

Vlast je toliko uzurpirala državu da nema prikladnijeg dana od Dana državnosti za protest protiv vlasti, a građani koji su na ulicama predstavljaju najdržavotvorniji deo društva“, poručio je Aleksandar Divović, predsednik „Inicijative za Požegu“, okupljenim građanima na večerašnjem, petnaestom protestnom okupljanju od februara prošle godne.

Večerašnjim okupljanjem na Trgu slobode, koje je organizovala „Inicijativa za Požegu“, Požežani su obeležili godišnjicu svoje borbe protiv lokalne i centralne vlasti, nosili transparente „Mi smo uz narod, a ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Pobunjeni gradovi“, „Gde je 150 miliona dinara“, duvali u trubice, pištaljke, sirene i prošetali centrom grada.

Njihovo nezadovoljstvo je inicirala lokalna vlast kada je, početkom februara prošle godine, pokušala da kupi nelegalni objekat čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega.

Istrajnost i hrabrost građana Požege su, putem video poruka, pozdravili akademik Dušan Teodorović, Branislav Grubački Guta iz Novog optimizma, Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danasa, novinar Srđan Škoro, komičar Peđa Bajović, književnik Marko Vidojković, glumci Miloš Samolov, Rale Milenković i Nikola Đuričko, koji su podsetili na to da se „pelcer požeškog bunta“ uspešno proširio celom Srbijom.

Gosti na protestu su bili Branislav Trifunović, glumac i jedan od organizatora beogradskog protesta, Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, Predrag Voštinić iz Lokalnog fonta Kraljevo, a osim Aleksandra Divovića, okupljeni su gromoglasno pozdravili Veru Radovanović, penzionisanu učiteljicu i aktivistkinju „Inicijative za Požegu“.

Obeležena godišnjica protesta u Požegi 2
Požega:Protest/Foto:Danas

„Pozivam sve svoje punoletne učenike, roditelje, prosvetne i zdravstvene radnike, penzionere i sve ostale građane da se pridruže protestima. Posebno pozivam da nam se pridruže bake i deke, koji ispraćaju unuke u beli svet“, rekla je Vera Radovanović, objasnivši da je na ulicu izašla zbog „retorike mržnje, uvreda i bahatosti predstavika lokalne vlasti“.

„Ne možemo na drugi način da izrazimo nezadovoljtsvo. To činimo da nas se unuci ne bi stideli i potrebno je da se javno deklarišemo da ne pristajemo na poniženja“, rekla je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari