Novi Klinicki centar u NisuUKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

„Ne“, „Ne“, „Ne“, „Ne“, odgovori su direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zorana Perišića, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke, na četiri pitanja Danasa u vezi sa tvrdnjama da se zaposleni u UKC, koji su istovremeno profesori na Medicinskom fakultetu, pozivaju da potpišu podršku predsedničkoj kandidaturi Aleksandra Vučića, uz „predočavanje“ da se prave spiskovi onih koji to ne žele da urade.

Deo javnosti, opozicije i nekoliko izvora Danasa, međutim, tvrde da ova vrsta predizbornog pritiska postoji.

Na društvenim mrežama se navodi da šefovi katedri Medicinskog fakulteta, koji su zaposleni u UKC, ovih dana navodno pozivaju nastavnike i saradnike na fakultetu, koji istovremeno rade u UKC, da se izjasne da li podržavaju kandidaturu Vučića, uz predočavanje da će i podaci o podršci i podaci o odbijanju biti „na spisku“.

Izjašnjavanje se „organizuje“ u UKC, u radno vreme. Dodaje se i da iza ovakve akcije ne stoji Medicinski fakultet, nego da u njoj navodno učestvuju Perišić, te dva njegova pomoćnika.

Jelena Milošević, čelnica Stranke slobode i pravde u Nišu, kaže da se ovih dana među zaposlenima na Medicinskom fakultetu „uveliko prave spiskovi u kojima se evidentira podrška predsedničkoj kandidaturi Vučića”, što je ozbiljan pritisak na njih.

Prave se spiskovi profesora niškog Medicinskog fakulteta koji ne žele da podrže Vučićevu kandidaturu, nadležni demantuju 1
Foto: Privatna arhiva

Novina u odnosu na ranije izbore je što se sada, osim spiskova “za”, prave i spiskovi “protiv”, na kojima se „popisuju ljudi koji neće da podrže njegovu kandidaturu”.

“Poenta je prikupiti što veći broj intelektualaca koji će imenom i prezimenom stati iza Vučićeve kandidature. Uostalom, setimo se 2017. godine kada je tu podršku potpisalo oko 1.000 intelektualaca. Zato su na udaru lekari koji su istovremeno i profesori na Medicinskom fakultetu. I to nije podrška, to se zove sila, i za to se odgovara. U redu je da neko svojom voljom podrži nečiju kandidaturu, ali nije u redu da se podrška dobija na silu, uz ucene, i nije u redu da se popisuju oni koji ne žele da je daju podršku. To ne rade oni koji su sigurni u svoju snagu i podršku velikog broja ljudi”, kaže Milošević za Danas.

Neki od direktora UKC kazali su za naš list da oni nisu dobili “pismo” da treba da rade na podršci Vučićevoj kandidaturi, niti su okupljali ovu kategoriju zaposlenih tim povodom, ali da su “čuli da se to dešava”.

Pretpostavljaju da na njih nije vršen pritisak jer nisu biski SNS-u, a sumnja se i da bi “pismo” dostavili medijima.

Prave se spiskovi profesora niškog Medicinskog fakulteta koji ne žele da podrže Vučićevu kandidaturu, nadležni demantuju 2
Foto: Aleksandar Kostić

Direktor UKC Aleksandar Perišić je za Danas negirao da se profesori i saradnici Medicinskog fakulteta pozivaju da potpišu podršku kandidaturi Vučića, da je “papir” u kojem se to nalaže dostavljen direktorima klinika UKC i šefovima fakultetskih katedri i da se prave spiskovi onih koji nisu potpisali podršku.

Perišić je demantovao i da iza svih ovih akcija stoji on. Dekanica Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević kazala je da za sve ovo “prvi put čuje”.

Obećala je da će “proveriti ovakve informacije” i javiti se, ali do objavljivanja ovog teksta to nije učinila, niti je odgovarala na naše pozive.

U UKC je zaposleno oko 240 nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta

Univerzitetski klinički centar Niš je nastavna baza niškog Medicinskog fakulteta. Oko 240 stručnjaka UKC rade kao nastavnici i saradnici na ovom fakultetu, navedeno je na oficijelnom sajtu UKC.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari