"Predaja stenograma intervjua dokaz spoljnih pritisaka" 1Foto: FoNet / Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ssituacija oko izjave premijerke Ane Brnabić mogla se rešiti malim razgovorom jer ovako ispada da se digla prašina oko izjave koja nije toliko dramatična i pokazuje unutrašnje i spoljnopolitičke pritiske.

Tako ocenjuje za Danas Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Americi, to što je premijerka Ana Brnabić ruskom amabasadoru Aleksandru Čepurinu predala stenogram intevjua Blumbergu koji je citirao da ako bude morala da bira da će Srbija izabrati EU a ne Rusiju.

Javnost u Srbiji je od ruske zvaničnice saznala za nošenje stenograma, a Vujačić to vidi kako pokazatelj ne baš preterane blagonaklonosti i prijateljskog odnosa Rusije prema Srbiji, jer se to tako ne radi. On objašnjava da se u Srbiji na svaki način odstupa od protokola i radi ono što nije uobičajeno u drugim zemljama.

– Posle svakog susreta naših zvaničnika sa ambasadorima se izdaju saopštenja i puštaju video-prilozi sa sastanaka. Zatim, stalno se ide na prijeme koje organizuju ambasadori. Visoki državni zvaničnici, predsednik, premijer, ministar spoljnih poslova idu na prijeme u ambasade vrlo retko i u specijalnim prilikama, jer se time izbegava utisak da se neka zemlja diskriminiše a drugoj se daje na značaju. Takvo ponašanje pokazuje fetišizaciju činovnika koji predstavljaju neku zemlju – kaže Vujačić.

Dragan Šutanovac, predsednik DS, za Danas kaže da je zabluda ukoliko se misli da je ovim činom premijerka pravdala sebe. Ona je, kaže on, pravdala predsednika Vučića i praktično javno dovela u pitanje kako suverenitet države tako i svoj kredibilitet.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za naš list kaže da mu nije jasno kako premijerka Brnabić ne razume da ona odgovara jedino Narodnoj skupštini Republike Srbije i nikom više i zašto je sebe dovela u poziciju da svojim činom omalovaži ne samo funkciju koju obnaša i vladu koju vodi već i čitavu zemlju.

– Nadam se da će vreme pokazati da je to samo trenutak slabosti ili nesnalaženja i da će ubuduće odlučnim potezima voditi Srbiju u pravcu EU integracija – navodi Kostreš.

Prema rečima Boška Obradovića, lidera pokreta Dveri, sve je to „foliranje“.

– Ako nam je Rusija prijatelj, kako tvrdi predsednik Vlade, prijateljima se ne nosi stenogram. Dovoljna je reč. Sve je to veliko foliranje Ane Brnabić i njenog poslodavca Vučića. Ujedno to je izraz nepoštovanja prema Ruskoj Federaciji i ambasadoru Čepurinu. Ispada kao da je on neki tužilac ili sudija, pa mu se okrivljeni pravda i iznosi odbranu u vidi stenografskih beležaka. Poniženje i za Rusiju i za Srbiju. Zašto bi se predsednik Vlade pravdao za svoje reči bilo kom ambasadoru, pa i ruskom? Kakvo odsustvo bilo kakvih diplomatskih manira i rezona Ane Brnabić – izričit je Obradović.

I Pokret slobodnih građana Saše Jankovića najoštrije je u saopštenju osudio postupak premijerke i ocenjuje ga nedostojnim Srbije i njenih građana i nastavak je „politike ponižavanja pred međunarodnom zajednicom koju Vlada vodi već godinama“. 

Iako su na pitanje Danasa u petak zašto nije demantovala navode Blumberga već je stenograme tog intervjua predala ruskom ambasadoru u kabinetu premijerku rekli da ne žele više ništa da komentarišu na tu temu, Ana Brnabić je potvrdila juče Blicu da je Čepurinu dala stenogram tog intervjua i da se nije pravdala.

„Dala sam stenogram razgovora zato što je važno zadržati koninuitet da predsednik Vlade bude otvoren i iskren prema svakom partneru. Nisam se pravdala“, rekla je Brnabić u intervujuu za Blic.

Brnabić je napomenula i da je bila otvorena i u intervjuima Blumbergu, Sputnjiku i BBC-u. „Želela sam da pokažem da stojim iza svake svoje reči, iako su neke moje izjave potpuno izvučene iz konteksta“, rekla je ona. Dodala je i da je, kao novi predsednik vlade, sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom imala ranije dogovoren sastanak.

Slika gde se vidi kako Ana Brnabić predaje fasciklu Čepurinu, uz prateću vest da je reč o transkriptu razgovora za američku agenciju Blumberg, došla je u domaću javnost preko Marije Zaharove, portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Vučić veruje Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da ne zna da li je premijerka Srbije dala transkript svog intervjua ruskom ambasadoru i da ima apsolutno poverenje u nju. Na pitanje N1 da li bi on nekom ambasadoru dao transkript svog razgovora, predsednik je izbegao da da konkretan odgovor. „Ne znam da li je ko davao bilo kakve transkripte. Niti me to zanima. Znam šta Ana misli, znam šta želi. Znam na kakvom putu se nalazi Srbija i uveren sam da će takvu politiku Vlada Srbije voditi“, rekao je Vučić. Na pitanje N1 da li bi on nekom stranom ambasadoru dao transkripte svog razgovora, on je odgovorio: „Vrlo ste vešt i obučen novinar, ali već sam odgovorio na to pitanje. Ali vešt sam i ja kada na nešto želim ili ne želim da odgovorim.“ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari