Predsednik Albanije: Razmotriti mogućnost uključivanja Kosova u strukture NATO 1Foto: Printscreen / YouTube

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je danas, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da je došlo vreme kada treba razmotriti mogućnost uključivanja Kosova u strukture NATO.

Kosovo je suverena i nezavisna država sa vizijom za integraciju u evroatlantsku porodicu. Veoma cenimo posvećenost NATO u regionu i Kfora kao garanta mira na Kosovu i u regionu, rekao je Begaj, prenosi RTK.

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu su potrebne smele odluke i vreme je da se preispita članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama.

Begaj i Stoltenberg izrazili su zabrinutost zbog ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, gde su ugroženi interesi regiona i samog NATO.

Sagovornici su podržali dijalog Kosova i Srbije, koji bi trebalo da dovede do normalizacije uzajamnih odnosa.

Stoltenberg je pozdravio je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je rekao da će NATO nastaviti da snažno podržava ovaj dijalog jer ga vidimo kao jedini i pravi put za mir i stabilnost na Kosovu. Imamo istorijski slučaj za trajni mir i pozdravljam konstruktivan pristup, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg smatra važnim da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis u cilju pronalaženja dugoročnog rešenja.

Svako rešenje, prema Jensu Stoltenbergu, mora da uzme u obzir ljudska prava, dobrosusedstvo i vladavinu prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari