Predsednik ANUK-a: Od nas nije traženo mišljenje o dijalogu sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova (ANUK) Mehmet Kraja je danas izjavio kako kosovske institucije nikada nisu tražile mišljenje te akademije o dijalogu sa Srbijom.

On je, u intervju za Radio Kosova, ocenio da račun za zastoj kosovsko-srpskog dijaloga treba isporučiti zvaničnom Briselu, koji je, prema njegovim rečima, bio jednostran.

„Rekli smo da je dijalog neophodan, ali i da je međunarodna zajednica sve vreme bila nepravedno svrstana, posebno Brisel, na srpsku stranu. Stoga ne možemo poreći i ignorisati ovu činjenicu“, kazao je Kraja.

Govoreći o projektu „Otvoreni Balkan“ i ulozi Albanije u tom procesu, Kraja je rekao da Albanija „ne može da postane portparol Srbije na štetu Kosova“.

„Ono što se dešava jeste da Albanija često ide korak dalje od same Srbije u pitanjima oko Otvorenog Balkana. Ne zaboravimo da je u Davosu sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ima podršku Albanije više nego bilo koja druga zemlja. Nema ničeg lošeg u podršci jedne države drugoj, ali ta podrška ne može biti preko kičme Kosova“, naveo je Kraja.

Predsednik ANUK-a govorio je i o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ocenivši da je to „normalna projekcija između dva naroda sa istim nacionalnim identitetom“, ali da zbog međunarodnih ali i unutrašnjih prilika, „ima još mnogo nejasnih stvari“ između njih.

„Moramo da prevaziđemo razlike, moramo da prevaziđemo anomalije i tek onda treba da odlučimo, na veoma demokratski način o eventualnom ujedinjenju, ali i ovako kako je, Kosovo i Albanija, mogu da funkcionišu veoma dobro“, kazao je Kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari