Najnovija izjava predsednika Tomislava Nikolića o Kosovu ne znači da se on zalaže za podelu KiM, već da insistira na „jedinstvu u svakom pogledu“, rečeno je Danasu u Predsedništvu Srbije povodom njegove jučerašnje izjave da „više nikada neće biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici“.

Izvori našeg lista u državnom vrhu tvrde da „to nije priča o podeli ne samo KiM, nego ni u bilo kom drugom pogledu“. Nikolić, kako je Danasu objašnjeno u njegovom kabinetu, želi da se što pre formira Vlada Srbije i nastavi dijalog s Prištinom, čemu treba da prethodi dogovor svih relevantnih političkih činilaca u Srbiji, koji će potvrditi parlament.

U Predsedništvu tvrde da u ovom trenutku „niko kao pojedinac, pa ni predsednik“ ne može da govori o dugoročnim strateškim pitanjima, o kojima tek treba da se postigne politički konsenzus, a da je Nikolić juče samo želeo da upozori da je bez nove vlade svakim danom stanje sve gore.

U izjavi novinarima nakon obilaska poljoprivrednih radova u selu Melenci kod Zrenjanina, predsednik Nikolić je izjavio da je Srbiji potreban konsenzus o KiM, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privremene institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast i koje su granice iza kojih država može da stane.

Kako je istakao, neophodno je da se postigne konsenzus vlasti i opozicije o tome „šta je Kosovo“ i kako će se država ponašati prema Kosovu. Treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu SPC na KiM, enklave u kojima su Srbi većina, četiri opštine na severu, kao i „šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, a pod kojim ne“.

VLASI: TOPLO I HLADNO

Azem Vlasi, politički analitičar iz Prištine, za Danas kaže da otkako je Srbija dobila status kandidata za EU, političari u Beogradu, među njima i Nikolić, „shvataju potrebu da treba brže da pripreme Srbiju da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, a to je da je Kosovo nezavisna država“. „Nikoliću je baš u ovom trenutku pripala dužnost da tu realnost shvati i oslobodi Srbiju tereta Kosova. Njegove izjave o potrebi konsenzusa u Srbiji o Kosovu vidim kao pozitivne“, kaže Vlasi.

S druge strane, Vlasi kao „potpuni promašaj“ vidi Nikolićevu izjavu da predsednik Kosova nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici. „Mitrovica je lokalna samouprava Kosova. Predsednik Srbije ne bi smeo da daje izjave iza kojih se kriju teritorijalne pretenzije, jer je pitanje granica rešeno i niko na Balkanu ne sme više da se igra otvaranjem te teme“, smatra Vlasi.

On zaključuje da ovim „toplo-hladnim“ izjavama Tomislav Nikolić stavlja do znanja da treba prihvatiti činjenicu da je Kosovo nezavisno i sad je samo pitanje pozicioniranja Srbije u tom pogledu.

„ZAKLEO SE NA USTAV“

Zvonimir Stević, pokrajinski funkcioner SPS i državni sekretar Ministarstva za KiM, nije želeo da komentariše Nikolićevu izjavu, ali je podsetio da je „KiM teško i složeno pitanje koje ne treba upotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe i izbornoj kampanji“.

Stević kaže za Danas da se „od nove državne strukture – parlamenta, predsednika Republike i vlade – očekuje da se najozbiljnije pozabave planom i strategijom za KiM oko koje će se postići politički konsenzus“. On ističe da Beograd mora da „Srbima na celom KiM – i južno i severno od Ibra, saopšti stav i odluku države šta ih čeka u budućnosti“.

– Predsednik je nedavno položio zakletvu na Ustav Srbije i dok se najviši pravni akt države ne promeni, predsednik ne može da nudi drugačija rešenja za KiM od postojećeg. Hoću da verujem da je predsednikova izjava u Melencima posledica velike vrućine, a ne plod neodgovornog ponašanja. Ne znam zbog čega poziva na konsenzus, ako javno promoviše svoj stav – izjavila je za Danas Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova.

DSS: ODUSTAO OD KOSOVA

Marko Jakšić, član Glavnog odbora i poslanik DSS u Skupštini Srbije, kaže za naš list da mu je jučerašnja Nikolićeva izjava „jako čudna“, imajući u vidu da se kao zamenik predsednika SRS pred pola miliona građana 2008. na mitingu „Kosovo je Srbija“ zakleo da se „neće smiriti dok KiM ne vrati u sastav Srbije“.

Prema Jakšićevim rečima, Nikolićeva jučerašnja izjava se „razlikuje i od dogovora na osnovu kog je lider SNS dobio podršku DSS u drugom krugu predsedničkih izbora, što uz nagoveštaje da su naprednjaci odustali od Ministarstva za KiM u novoj vladi, ukazuje da novi predsednik ne želi da se bori za Kosovo“.

„ZAPAD ĆE TRAŽITI VIŠE“

Ognjen Pribićević, saradnik Instituta društvenih nauka, kaže za Danas da Nikolićeva izjava ne predstavlja veliku novinu u odnosu na politiku prethodne vlade i da će Zapad ići mnogo dalje u svojim zahtevima. „Zapadne zemlje će sigurno od nove vlade tražiti da prestane da finansira institucije na severu KiM, odnosno očekivaće od Dačićevog kabineta da bude mnogo konstruktivniji od Cvetkovićevog. U suprotnom, ne možemo se nadati finansijskoj pomoći Zapada, koji je zbog Kosova uskratio novac odlazećoj vladi“, upozorava Pribićević.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da se stiče utisak da je predsednik Srbije prihvatio realnost da Beograd više nema nikakvu kontrolu nad Prištinom, što mu je poručio i zvaničnik Stejt departmenta Filip Gordon. „Drugi deo Nikolićeve izjave zapravo se odnosi na pitanje koliko će Priština biti u stanju da integriše sever Kosova u svoje institucije, imajući u vidu snažan otpor koji pružaju tamošnji Srbi“, ističe Joksimovićeva.

Američka očekivanja

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Filip Gordon na konferenciji za novinare s kosovskom predsednicom Atifete Jahgagom, prekjuče u Prištini, izjavio je da je Tomislavu Nikoliću u Beogradu rekao da „SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova“. „EU je jasno rekla da Srbija, da bi ostala na putu ka pridruživanju, mora da se suoči s problemom Kosova, a to je i pozicija SAD“, istakao je Gordon.

Agron Bajrami, glavni urednik Koha ditore, za Danas: Tadić prokockao šanse

Agron Bajrami, glavni urednik najuticajnijeg prištinskog lista Koha ditore, kaže za Danas da je izjava Tomislava Nikolića u velikoj meri odgovor na reči visokog zvaničnika Stejt departmenta Filipa Gordona da Srbija mora da se suoči s realnošću nezavisnog i suverenog Kosova.

„Nikolić je svojom izjavom odgovorio da se on suočava s realnošću da neće nikada biti predsednik u Prištini, ali ujedno insistira na tezi da je realnost i to da sever nije deo Kosova“, navodi Bajrami.

Prema oceni sagovornika Danasa, srpski predsednik je time jasno stavio do znanja da Beograd hoće da razgovara o podeli Kosova kao krajnjem rešenju.

„To je reciklaža konflikta, a takva pozicija ne može voditi nikakvom rešenju. Ali, mislim da je za to manje kriv Nikolić, a mnogo više prethodni predsednik Boris Tadić, koji je prokockao suviše šansi“, smatra Bajrami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari