Predsednik opštine Sjenica smenjen glasovima koalicionih partnera 1Munib Mujagić/Foto: Sandžakpress

Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica, smenjen je na vanrednoj sednici lokalnog parlamenta, ali konačnu odluku doneće Upravni sud i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Mujagić je kadar Stranke pravde i pomirenja (SPP) i jedan je od čelnika lokalnih samouprava, čije su partije u koaliciji sa vladajućom strankom u Srbiji, koji nije podneo ostavku krajem septembra. Tada je rekao da neće da podnese ostavku „jer bi to zaustavilo realizaciju razvojnih programa opštine, a i redovni izbori su blizu“, ali da će to uraditi „ako bude morao“.

Nije naređeno da podnese ostavku, ali pre desetak dana na njegovu smenu su se namerila jedina opoziciona odbornička grupa SDA Sandžaka. Posle nekoliko pokušaja da opštinskoj pisarnici predaju zahtev za zakazivanje vanredne sednice i odbijanje jer je „u toku zamena kompjutera“ i nema zavodnog pečata „koji je odneo načelnik Opštinske uprave“, zahtev je elektronskim putem upućen predsedniku lokalne skupštine Nerminu Kamberoviću.

U tih nekoliko dana stali su napad na načelnika Opštinske uprave, koji je u nadležnosti Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru – Odeljenje u Sjenici, krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, koju je protiv nadležnog načelnika podneo predsednik lokalnog parlamenta Kamberović, kadar Sandžačke demokratske partije (SDP) i međusobne optužbe „o ugrožavanju demokratije“.

Na kraju, vanredna sednica je zakazana i predsednik opštine je smenjen. Glasanje je bilo tajno, pa se, od 39 odbornika, 20 izjasnilo za smenu. I sjenička opština je ostala bez predsednika nekoliko meseci pre redovnih lokalnih izbora.

Stabilnu skupštinsku većinu, do sada, su čili SPP sa 10, SDP, čiji osnivač je Rasim Ljajić, sa 7 odbornika, 5 iz SNS, 2 iz SPS i Grupe građana „Bez diskriminacije“ 5 i jedan iz GG „Zajedno“. U opoziciji je bila SDA Sandžaka sa 9 odbornika, kojima su se kasnije priključilo nekoliko samostalnih i odbornika iz grupe građana.

Vanredna sednica Skupštine opštine sazvana je na osnovu zahteva koji su potpisali odbornici SDA Sandžaka i četiri odbornika Grupe građana „Bez diskriminacije“ Aladina Dina Kurtovića. Četvoro odbornika. Odbornici grupe „Bez diskriminacije“nisu dosšli na sednicu. Izdali su saopštenje u kojem su naveli da povlače svoje potpise i da odustaju od zahteva za smenu predsednika opštine.
U toj nameri zamenili su ih samostalni odbornici okupljeni oko Fadila Nikšića, koji je do pre godinu dana bio istaknuti čaln SPP. On je isključen iz te partije i u novom političkom delovanju priklonio se Stranci budućnosti i razvoja (SBR), čiji lider je bivši
visoki funkcioner SPP Jahja Fehratović. Fehratovića je bivša partija optužila da je preko Nikšića učestvovao u rušenju lokalne vlasti u Sjenici.

Održavanje sednice i smenu predsednika osporavaju i SPP i Mujagić. Ocenjuju da je sve nelegalno. Povlačenjem potpisa odbornika Grupe Građana nije bilo dovoljno potpisa za sazzivanje sednice, zašta je potrebna najmanje trećina potpisa odbornika, pa je i smena nelegitimna.
Mujagić je, medijima rekao, da je za tri i po godine predsedničkog mandata, ovo bio osamnaesti put da pokušavaju da ga smene.

-Ti pokušaji su bez ikakvog obrazloženja. Da imaju bilo šta, to bi sigurno isticali, Od kako je moja stranka na vlasti, značajno je promenjena politička scena u Sjenici. Znatno smo umanjili zatečene dugove u opštinskom budžetu. Umesto o aferama, nemoralu i korupciji, sada govorimo o investicijama, novoj i najlepšoj školi u Sjenici, novoj toplani, renoviranom Domu zdravlja… – naglašava Mujagić.

Na drugoj strani, predsednik opštinske skupštine Kamberović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i da su odnos predsednika opštine prema građanima i njegov nerad bili povod da se „razmatra njegova smena“.

Nova sednica opštinskog parlamenta trebalo bi da bude održana do kraja ovog meseca i da se na njoj izabere novi predsednik opštine. Na vanrednoj sednici, bilo je kvoruma za smenu, ali ne i za izbor novog prvog čoveka opštine Sjenica.

Konačnu odluku o novonastaloj situaociju u sjeničkoj opštini daće Upravni sud i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Za mnoge je iznenađenje da rušenje lokalne vlasti, koju predvodi SPP, pomogne koalicione partner – SDP. Od SDA Sandžaka tako nešto je moglo da se očekuje, jer je, u prethodnom periodu, pokušavala da sruši vlast SPP. Treći pokušaj je usledio nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između te dve partije.

Lideri SDA Sandžaka i SPP, Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, sporazum o saradnji potpisali su u decembru prošle godine, radi stvaranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Nakon toga, krenule su najava o zajedničkom stvaranju stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama gde su Bošnjaci većina. Na najavama se sve i završilo.

Iz SPP događaje u Sjenici vezuju za povratak na čelo opštinskog odbora SDA Hazba Mujovića, koji je predsednik opštine Sjenica bio od 2012. – 2020.godine. Njegov predsednički mandat pratile su brojne afere. Zbog toga je smenjen sa mesta predsednika sjeničkog odbora i isključen iz SDA, a predsednički mandat, u opštini,je doveo do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari