Predsednik se autoprojektovao pa krivi strance za igranje rejtingom: Šta je iza Vučićevog izbornog inženjeringa? 1Foto: FoNet/AP

Aleksandar Vučić, predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, se autoprojektuje kada kaže da je plan stranih službi i nekih ambasada da se na novim izborima izazove nestabilnost da Srbija više ne može samostalno da donosi odluke, jer je upravo on posvećen političkom inžinjeringu.

A preciznost u njegovom izlaganju o rejtinzima stranaka i grupa ukazuje na to da je reč o projekcijama Vučićevog tima istraživača.

To kažu sagovonici Danasa komentarišući Vučićevu izjavu da je plan bio formiranje „tri kampa“ koji bi imali po 30 odsto rejtinga i sa kojima bi se stranci igrali u formiranju vlasti jer SNS-u više ne bi bilo lako da napravi vlast sa manjinama.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat navode da je Vučićeva izjava o političkom i izbornom inžinjerigu rejtinga i željama “stranaca” propagandna.

Kako opisuju, opet imamo strah kao sredstvo za homogenizaciju njegovih pristalica i podsećaju da Vučić vrlo često instrumentalizuje strah u propagandne svrhe.

U Demostatu ukazuju na to da tvrdnja o takvoj nameri stranaca ima elemenata autoprojekcije jer je upravo Vučić posvećen takozvanom političkom inžinjeringu.

Predsednik se autoprojektovao pa krivi strance za igranje rejtingom: Šta je iza Vučićevog izbornog inženjeringa? 2
Foto: Print screen Prva TV

I da upravo zato, pitanje o tome kako se neka opcija “diže” a kako “spušta” treba postaviti Vučiću.

U Demostatu navode da u njegovoj tehnologiji vladanja u ovakvom sistemu, politički inzinjering zauzima značajno mesto.

A da su ogromni medijski, materijalni, ljudski i ostali resursi, kojim vlast i Vučić upravlju, glavno sredstvo za takve akciije.

I politikolog Mladen Mrdalj skreće pažnju na to da Vučićeva preciznost pri opisivanju koliko bi koja grupacija trebalo da osvoji procenata podrške ukazuje na to da se ne radi o planu nekih ambasada, već da su to projekcije samog Vučićevog tima istraživača.

– U takvoj konstelaciji snaga koje se Vučić plaši, moglo bi doći do mogućnosti da Dačić ponovo postane jezičak na vagi, što Vučić mora da spreči i što donekle objašnjava nedavne varnice na toj liniji – zaključuje on.

A kada je reč o načinima na koji stranci mogu da utiču na podizanje i spuštanje nečijeg rejtinga, on odgovar da može samo da spekuliše da je mislio na novčane injekcije i medijsku podršku medija koje je Vučić etiketirao kao izdajničke (N1, nova s, Danas) i da bi to bi bila direktna pomoć.

Indirektna pomoć tim partijama bi, prema njegovim sudu, mogli da budu pritisci na Vučića licno i na Srbiju generalno, kako bi se stvorio utisak da je Srbija pred opasnostima koje samo nova vlast može otkloniti.

Podsetimo, Vučić je gostujući sinoć na televizi Prva, naveo da je postojao plan, kako je rekao, „nekih ambasada“ da se na novim izborima izazove nestabilnost i da Srbija više ne može samostalno da donosi odluke.

– Da kao u Crnoj Gori imate galimatijas koji posle ne možete da rešite godinama – opisao je on.

Plan je prema njegovim rečima, bio da se SNS sa između 43 i 45 odsto spusti na 35 – 37 procenata.

– Da se pusti značajniji uticaj nekih spoljnih sila koji će da pomognu da tri desničarske stranke skoče sa 10, 5 na 15 odsto. Da se SPS podigne sa 11 na 15, a da evropski blok (Zeleni, Ponoš Đilas, Jeremić) budu na 20- 22 odsto. Manjine i ostali su na osam do 10 odsto, plus nevažeći listići – opisao je Vučić plan.

Kako je dodao, trebalo je oformiti tri kampa, jedan SNS, drugi bi, kako je naveo mogli da budu SPS i desnica sa ukupno 30 procenata, i treći kamp bi bili vevičari sa manjinama na takođe 30 odsto podrške. Sve ukupno 95 odsto, a ostatak bi bili nevažeći glasovi.

On smatra da bi takva situacija bila idealan za strance i za njhove igre, razigrava je i razaranje Srbije.

– Tu SNS ne može lako sa manjinama nego će morati da uzme nekog od evropejaca i uđe u ozbiljan rat sa svima ovima. Dobili bi potpunu nestabilnost i haos i kao u lutkarskom pozorištu vukli bi konce – kazao je on.

I zaključio da strane službe žele da Srbija ne može da vodi spostvenu poltiku, ali da je on na vreme sve to prepoznao, u Skupštini rasklinkao i zaustavio, te da stvari sada idu u suprotnom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari