Aleksej NavaljniFoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ja nikada nisam pozvao (Alekseja) Navaljnog, poručio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pomenuvši ruskog opozicionara, koji služi zatvorsku kaznu u Rusiji, u Narodnoj skuštini.

Ivan Kostić, poslanik Dveri upitao je pre toga predsednika Srbije, tokom drugog dana rasprave o Kosovu, ko ga savetuje da se odriče Rusije, jedinog saveznika Srbije u Savetu bezbednosti UN.

Kostić je rekao da je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću zabranjeno da se vidi i sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, a da se Vučić devet meseci nije čuo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok je predsednik parlamenta (Vladimir Orlić) četiri puta odbio da poseti rusku Dumu.

Vučić je pitao šta je Srbija uradila protiv ruskih interesa i da on ne želi da se meša u njihove sukobe.

„Jesam li im zamerio što vama pomažu, a ja nikada nisam pozvao Navaljnog. Pa nisam. Razlika između mene i vas je što ja poštujem Rusiju, ali služim samo Srbiji“, naveo je Vučić i dodao da su geopolitičke okolnosti za Srbiju najlošije u poslednjih 10-15 godina.

„Šta se promenilo – ništa, osim što je teže i lošije za nas. Što se institucionalne saradnje tiče, bio sam jedini koji se sreo sa ministrom Lavrovim u septembru mesecu u UN. Zbog toga sam bio oštro kritikovan svuda na Zapadu. Šta je to što mi tačno zamerate? Ja sam se s njim lično sreo? Šta je problem, šta mi zamerate tu? Mislite li da treba da izlažemo Srbiju pritisku i da to radimo svaki dan? Što ‘pomažete’ državi na takav način? Šta smo mi uradili protiv ruskih interesa što sedimo i trpimo“, upitao je Vučić.

Dodaje je da svaki dan gleda na Telegram mrežama priče o srpskim dobrovoljcima i upitao Kostića što ruše srpske zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari