Predstavnici Evropskog parlamenta danas će započeti dvodnevnu posetu Srbiji radnim doručkom sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom i ambasadorima država članica Unije, nakon čega je planiran sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora, saznaje Danas u Briselu. Kako je našem listu ranije rečeno, delegacija Odbora za spoljne poslove pored Beograda posetiće i Kosovsku Mitrovicu i Prištinu u četvrtak i petak, dok će delegacija Pododbora za ljudska prava u istom periodu boraviti samo u prestonici Srbije.


Govoreći o glavnim temama razgovora, naši sagovornici navode ljudska i manjinska prava, medijske slobode, napredak u sprovođenju Briselskog sporazuma i migrantsku krizu. U tom kontekstu, preciziraju da će delegaciju EP ovog puta predvoditi Elmar Brok, predsednik Odbora za spoljne poslove EP, čuveni poslanik Hrišćansko-demokratske unije, čiji lider je nemačka kancelarka Angela Merkel, te da bi zaključci evroparlamentaraca mogli „u izvesnoj meri“ da utiču na odluku o otvaranju prvih poglavlja Srbije sa EU.

Izvori u EP ukazuju da će danas takođe biti održan sastanak sa predstavnicima pojedinih medija, razgovor sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i radni ručak sa šefovima skupštinskih odbora za spoljne poslove, evropske integracije, ljudska i manjinska prava, „uključujući poslanike opozicije“. Prema rečima naših sagovornika, u poslepodnevnim satima evropski parlamentarci trebalo bi da se sastanu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, a zatim i sa Aleksandrom Vulinom, ministrom za rad i socijalna pitanja.

„Za večernje sate planirani su razgovori sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, posle čega će biti održan zajednički sastanak sa liderima opozicionih stranaka – Borisom Tadićem, Bojanom Pajtićem i Nenadom Čankom, dok će na kraju dana biti organizovana radna večera predstavnika EP sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem“, preciziraju oni.

 

Susret i sa Tačijem

Što se tiče posete Kosovu, evropski parlamentarci susrešće se, između ostalog, sa gradonačelnikom severnog dela Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem, predstavnicima Euleksa, predstavnicima opozicionih stranaka u Prištini, te šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari