Predstavnici opozicije poneli su se odgovorno 1Foto: Medija centar

Sama inicijativa sastanka opozicije i vlasti je veoma dobra i značajna i izuzetno je pohvalno što se na poziv odazvao veliki broj učesnika.

Reč je o političkim akterima koji su relevantni za politički život Srbije, koji su politički iskusni i samim tim veoma dobro i detaljno upoznati sa problemima koji opterećuju izborni proces u Srbiji. U tom smislu, uloženi su napori da sastanak bude konstruktivan, odnosno da se detaljno razmotre problemi koji su istaknuti, ocenjuje u razgovoru za Danas Emilija Orestijević iz CeSID, jedna od učesnica sastanka o izbornim uslovima na kojem su se prvi put sreli opozicioni i političari iz vlasti.

* Koje probleme je CeSID izložio kao suštinske i da li cenite da ima vremena da se oni otklone do izbora sledeće godine?

– Važno je razumeti da izborni proces opterećuju problemi koji su sa jedne strane posledica nedovoljno dobrih i detaljnih zakonskih rešenja, a s druge strane, problemi koji su posledica neadekvatne, selektivne ili nepotpune primene postojećih pravila. Nesumnjivo je da su za rešavanje nekih od ovih problema potrebni duži vremenski period i snažna politička volja, s obzirom na to da podrazumevaju krupne izmene i dopune regulative. Ovde se prvenstveno misli na sistemske promene za koje se CeSID principijelno zalaže još od 2007. godine i koje redovno ističe u svojim preporukama, kao što su: profesionalizacija i proširivanje nadležnosti Republičke izborne komisije, unapređenje odredbi koje regulišu finansiranje kampanja, koherentnija regulacija političkog oglašavanja i oglašavanja van izborne kampanje, kao i usvajanje dugoročnih rešenja koja će adekvatno sprečiti zloupotrebu državnih resursa.

S druge strane, postoji čitav set problema koji su potpuno ili delimično otklonjivi do predstojećih redovnih izbora, a čije bi rešavanje doprinelo povećanju integriteta izbornog procesa i samim tim, povećanju poverenja građana u izborni proces. Te probleme CeSID ističe godinama unazad u svojim redovnim izveštajima o kvalitetu izbornih procesa, a odnose se, između ostalog, na podizanje transparentnosti i tačnosti podataka iz jedinstvenog biračkog spiska, uvođenje jasnih i profesionalnih kriterijuma za članove biračkih odbora i njihovu kontinuiranu obuku, regulaciju ponašanja štampanih i online medija na čvršći način, neophodnost sistematskog monitoringa medija od strane REM-a i podizanje transparentnosti u političkom oglašavanju.

* Opozicija smatra da je vlast u Srbiji diktatorska. U tom smislu, da li mislite da su njihove pozicije, sa kojih odlaze na sastanak, kontradiktorne?

– Iako su polazne pozicije vlasti i opozicije suštinski suprotne i opterećene brojnim sukobima, utisak je da su predstavnici opozicije koji su se odazvali sastanku nastupili odgovorno, iz ugla neophodnosti dijaloga o izbornim uslovima. Ovo posebno treba tumačiti u kontekstu kontinuiranog zahteva velikog dela opozicije da se prihvate i primene preporuke koje su definisane u saradnji sa ekspertskim timom, s obzirom da njihovo ispunjenje predstavlja preduslov učešća na izborima. S druge strane, pozivi za rešavanje brojnih problema u ovoj oblasti dolaze i od CeSID-a i drugih domaćih organizacija, ali i od strane međunarodnih posmatračkih misija, kao što je ODIHR. U tom smislu, ma koliko da je veliki stepen neslaganja o pravcima političkog delovanja među akterima, učešće na dijalogu ove vrste trenutno predstavlja jedini način da se na konstruktivan način razgovara o problemima koji su prisutni u izbornom ciklusu i stoga ga treba pohvaliti i ohrabriti. Ipak, čini se da je odluka opozicije da učestvuje u dijalogu sa vlašću dodatno podelila već podeljeno biračko telo – na one koji takvu odluku podržavaju i na one koji se osećaju iznevereno.

* Verujete li u pozitivan ishod angažmana Vaše organizacije u ovom poslu?

– Nama je cilj da istrajavamo na svim važnim temama koje bi doprinele podizanju integriteta izbornog procesa u Srbiji i povećanju stepena demokratičnosti u kojima se odvija izborna utakmica na svim nivoima. Neophodno je kontinuirano raditi na ovim pitanjima, otvarati dijalog, u njemu učestvovati i podsticati političke aktere da budu proaktivni u ovom procesu. Bez obzira na rezultat pokrenutog dijaloga između vlasti i opozicije, koji će zavisiti isključivo od političkih odluka, CeSID će nastaviti da insistira na rešavanju ovih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari