Predstavnici opozicije napustili sednicu Republičke izborne komisije 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji  napustili su sednicu, saopštio je SSP.

U zajedničkom saopštenju koje prenosi SSP, navodi se da veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru.

„I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika u ogromnom broju slučajeva on je jednostavno nestajao. Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila kršeći zakon“, piše u saopštenju koje potpisuju  Tanasije Marinković,  Vladimir Petrović, Vladimir Dragaš, Jasmina Belić, Dušan Dinčićkoji zastupaju SSP,zatim Jovica Todorović (Narodna stranka),  Miroslav Vasić (Zavetnici) i Vladana Jović i  Miloš Tomašević koji zastupaju koaliciju NADA.

Kako se dodaje, imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.

„To je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari