RIK odbacila prigovore da predsednik nije smeo da stavi svoje ime na jednu izbornu listu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Repubička izborna komisija (RIK) odbacila je večeras prigovore građana da nije smela proglasiti izbornu listu koja nosi ime „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ jer se time, kako je navedeno u prigovoru, ruši jedinstvo građana koju bi predsednik trebalo da predstavlja.

Članica komisije Vladana Jović pročitala je da u zakonu piše da RIK proglašava izbornu listu koja dostavi svu potrebnu dokumentaciju i sadrži sve potrebne podatke.

Na prigovor da je komisija postupila protivno Ustavu i zakonu je u njemu piše da „predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije i predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu“, te da je stavljanjem na jednu listu predsednik postao predstavnik samo jedne stranke, Jović je navela da RIK nije prekršio zakon.

„Naziv može da sadrži ime i prezime osobe ako se oni saglase u pismenoj formi“ rekla je Jović i dodala da naziv liste može da sadrži nečije ime ili nadimak, ne može da sadrži ime istorijske ili izmišljene lisčnosti, kao i da nosilac liste ne mora biti kandidat na toj listi.

Pošto se Aleksandar Vučić pismeno saglasio da svoje ima da jednoj listi, ona smatra da RIK nije prekršio zakon.

U raspravi je rečeno da se svih 15 prigovora koji su podneti odnose na istu stvar, ali se većina članova založila da prigovore treba odbaciti, jer o tome da li je predsednik prekršio Ustav ne odlučuje RIK nego Ustavni sud, a RIK može samo da konstatuje da je građanin Vučić potpisao saglasnost za ime liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari