Prva međuvladina konferencija između EU i Srbije, koja predstavlja formalni početak pregovora o pristupanju, održaće se, čini mi se, pre u januaru nego sada u decembru.

Tu nije reč o politici, već je pitanje samo u tome da li će zbog božićnih praznika na Zapadu sve moći da se organizuje za 20. decembar, kaže za Danas ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić nakon razgovora sa šefovima diplomatija evropskih zemalja u okviru Ministarskog saveta OEBS u Kijevu, na kojem je boravio prethodna dva dana.

Mrkić dodaje da su svi njegovi sagovornici u Kijevu istakli da smatraju da je „Srbija već uveliko u pregovorima s EU“ i da se pominje samo u smislu kako da idemo brže.

„Da li će Srbija početi pregovore ili ne, to se ne dovodi u pitanje. Zvaničan početak pregovora biće najkasnije u januaru, svi su za to. Pritom, nema novih ucena niti uslovljavanja. Razgovarao sam i s nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom i on zdušno podržava pregovore sa Srbijom i kroz razgovor sa njim uvideo sam da je on prijatelj naše zemlje“, ukazuje Mrkić.

Na pitanje Danasa da li među ministrima evropskih zemalja postoji strah da još neka zemlja krene putem Ukrajine, koja je odustala od evropskih integracija, Mrkić navodi da to niko ne dovodi u pitanje. „To su odluke država, svako bira svoju sudbinu. Mi koji smo prošli taj put, možemo da budemo od pomoći drugima“, napominje Mrkić.

On dodaje da je u Kijevu prethodna dva dana Srbija formalno uključena u rukovođenje OEBS-om, jer će 2014. i 2015. zajedno sa Švajcarskom predsedavati toj organizaciji. „Švajcarska će sledeće godine formalno predsedavati OEBS-u, a Srbija 2015. kada će biti 40. godišnjica od formiranja KEBS-a, prethodnice ove organizacije. To je veliko priznanje Srbiji, koja je donedavno važila kao zemlja sa problemima, a sada će biti u prilici da pomaže drugim zemljama da rešavaju probleme“, navodi šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari