Preko 10 miliona evra potrošeno za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu 1foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Kancelarija za javno informisanje ministarstva pravde Kosova (MP) je saopštila da je za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu do sada utrošeno preko 10 miliona evra.

„Ukupan iznos koji je MP potrošilo od 2020. do aprila ove 2022. godine je 10.022.760 evra, isplate za advokate osam optuženih u Hagu“, kaže se u odgovoru MP Kosova za portal Zakletva za pravdu.

Suđenja pred ovim sudom su počela 2021.

Optuženi su bivši politički lideri Kosova koji su bili na rukovodećim pozicijama tokom poslednjeg rata na Kosovu, Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi da su u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine počinili krivična dela progona, zatvaranja, hapšenja i proizvoljnog ili protivpravnog lišenja slobode, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica koja se smatraju protivnicima.

Oni se, prema izmenjenoj optužnici, terete da su počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Optuženi Saljih Mustafa suočava sa optužbama za proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo kao ratne zločine počinjene u kontekstu ili u vezi sa ne međunarodnim oružanim sukobom na Kosovu.

Istovremeno pred sudom se sudi i Pjetru Šalji, koji je optužen za ratne zločine, dok su najviši zvaničnici Organizacije veterana bivše OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi za ometanje sprovođenja pravde.

Oni su u prvostepenoj presudi oglašeni krivim za ova krivična dela, osuđeni su na po 4 godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra.

Pokriće ovih troškova vrši se u skladu sa članom 3. stav 1. Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno okrivljenih lica u sudskim postupcima pred Specijalizovanim većima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari