Portparolka Frederike Mogerini, šefice diplomatije Evropske unije, Maja Kocjančić juče nije htela da odgovori na pitanje Danasa kakav je stav EU povodom nastupa Edija Rame, albanskog premijera tokom posete Beogradu.

Upitana kako komentariše stav srpskog držanog vrha da je albanski premijer izazvao „incident“ pominjanjem nezavisnosti Kosova, Kocjančić je rekla da sve što imala da kaže tim povodom, rekla u sledećoj izjavi za medije: „Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje. Očekujemo da dva lidera pokažu obnovljenu odlučnost i političku hrabrost da se okrenu budućnosti i nakon mnogo godina ponovo uspostave. Ramina poseta predstavlja novi doprinos regionalnom dijalogu među zemljama Zapadnog Balkana“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je juče sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, na kojem su, kako saznajemo, najavljeni i razgovori povodom događaja koji su obeležili posetu Edija Rame Beogradu. Taj sastanak je ranije dogovoren, povodom svih aktuelnih tema, među kojima su i investicije u Srbiji, odnosno firma Esmark koja je viđena za kupca Železare Smederevo.

Povodom razgovora o poseti Edija Rame, uoči tog sastanka, Vučić je izjavio: „Želim da vidim šta oni misle, imaju li šta da zamere Srbiji, da li nismo pokazali gostoprimstvo, da li smo pokazali loše gostoprimstvo, da li smo ih nekom rečju uvredili, da li smo neku ružnu ili tešku reč izrekli, koju naši gosti nisu očekivali ili smo samo štitili svoj integritet, ponos i suverenitet otadžbine“.

On je rekao da je Srbija Ediju Rami pokazala istinsko gostoprimstvo, i da je na govor reagovala u ponosno i primereno. Vučić je istakao da je politika Vlade Srbije da se razgovara i da se rešavaju problemi, i da to vidi kao politiku budućnosti. On je odbacio kritike da je trebalo drugačije reagovati na Raminu provokaciju:

„Ako neko misli da bi ozbiljna politika bila da sam juče uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da je tako nešto trebalo da uradim i koji kažu da bi tako nešto uradili, bili bi manji od makovog zrna“, uveren je premijer.

On je podsetio da će Edi Rama doći u Beograd i na kinesko-regionalni samit u decembru i da i tada neko treba da mu kaže „dobar dan“, te još jednom naglasio da je politika Vlade Srbije odgovorna, ozbiljna i politika razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari